Onsdag 27 maj 2020

Lokaltidningen

Avsked följs av budgetöverskott

Insändare · Published apr 10, 2019 at 01:15

Vad ska Arbetsförmedlingen och GD, generaldirektör Mikael Sjöberg (s), göra med sitt enorma budgetöverskott de får nästa år om de gör allvar av sitt politiska utspel om att avskeda 4500 personer i år? De låtsas just nu som att frågeställningen inte finns, medan myndighetens 13 500 anställda mår dåligt på jobbet på grund av det kaoset som utspelet orsakat.

Det är lätt att få uppfattningen om att varslet på 4500 personer, en tredjedel av alla anställda, är ett tjurigt fingerpekande av typen “titta här hur det går om ni bestämmer så”. Men siffran är onödigt hög, sett över tid. AF har lagar om uppsägningstider att ta hänsyn till, och alltså när budgetneddragningen på 800 miljoner för 2019 kom i mitten av december förra året, är det bara möjligt att spara pengar de tre sista månaderna det här året. Skulle besparingen slås ut över 12 månader skulle siffran istället varit 1000-1100 personer, varav större delen skulle hamna inom ramen för naturliga avgångar.

Nu dras förmodligen budgetanslaget ner även 2020. det vet vi inte än. Även högt räknat borde varslet, utslaget på ett par år, beröra färre än 2000 personer. 

Om nu 4500 personer sägs upp i år, finns det nästa år, med början i januari, budget för att återanställa flera tusen personer. Annars uppstår ett kraftigt budgetöverskott under nästa år. Vad är meningen, i en seriös verksamhet som är i behov av kontinuitet, med att ta bort fler människor än vad som behövs, för att inom kort ha utrymmet för dem igen.

Man får intrycket av att politikerna och generaldirektören inte har någon dialog angående kontinuiteten. Att de pratar med varandra via pressmeddelande. Det är ansvarslöst att göra politiska utspel, inte bara mot myndighetens anställda, utan även mot alla dem som är beroende av den här samhällsservicen. Mikael Sjöberg ska som GD företräda sina anställda och myndighetens klienter (eller kunder som de kallar dem). Han är visserligen socialdemokratisk politiker, men i rollen som tjänsteman ska det inte resultera den här typen av utspel.

Tomas Carlsson

Stor risk att fler super under coronakrisen

I Sverige finns över 320.000 barn som redan innan krisen for illa av sina föräldrars alkoholkonsumtion. När nu krisen leder till ökat drickande, spelande och troligtvis ökat bruk...

Coronan får oss att omvärdera

Vilka är det som är hjältarna i denna obehagliga saga? Inte är det bolagen med högst vinst, eller med starkast likviditet.

Det är dags att börja jobba med naturen nu, inte mot!

Min sambo och jag skulle här om kvällen lasta knappt ett ton gammal matjord på ett släp. Släpet var tippbart, så vi skottade upp jorden i en skottkärra, gick med den till släpet,...

Så mycket bättre...

Drygt hälften av skogen är bolagsägd och bolagsskatten går till staten.

Stadsborna har sinkat bredband på landsbygden

Om man bor i staden, allt det man behöver finns nära och cykeln är det fordon man använder mest då är det lätt att tro att det är så hela landet fungerar. De som bor i den täta...

Bredband ska visst trollas fram

Bredbandsutbyggnaden borde dessutom rimligen ha skett först i glesare bygder, eftersom det är där som alla förväntas sköta nära nog alla sina ärenden via nätet.