Onsdag 23 juni 2021

Lokaltidningen

Bild på några av deltagarna på Vänsterpartiet Västerbottens årskonferens. På första raden från vänster Jonas Sjöstedt, Umeå, Matilda Nordén Fällman, Umeå, och distriktsordförande Daniel Johansson, Storuman. Foto: PRIVAT

Vänsterpartiet vill se trygga jobb

VÄSTERBOTTEN · Published okt 5, 2020 at 10:15

"Under våren fick hundratusentals människor lämna sina arbeten, det visar att lagen om anställningsskydd knappast är ett faktiskt problem", säger Daniel Johansson, Storuman, omvald ordförande för länets vänsterpartister.

V-distriktets årskonferens, som samlades i Skellefteå på lördagen, tog ett gemensamt uttalade till stöd för att LAS-utredningens förslag dras tillbaka.

"Vi vill att Vänsterpartiet ska göra allt, inklusive att väcka misstroende mot Stefan Löfven, för att förhindra att LAS-utredningens förslag genomförs i ett riksdagsbeslut. Skulle de genomföras är risken stor att anställningstryggheten för både arbetare och tjänstemän slås sönder på hela arbetsmarknaden", skriver Vänsterpartiet i ett uttalande, och fortsätter:

"LO, TCO och Saco försökte att göra upp direkt med arbetsgivarna. Men regeringen tvingade facket att förhandla under hot: arbetsgivarna kunde ju alltid välja att lämna förhandlingarna och låta LAS-utredningen i stället bli verklighet genom riksdagsbeslut. Det är ett slag mot fackföreningsrörelsen att tvinga dem att förhandla om detta på det sättet", menar Vänsterpartiet, som avslutar uttalandet med att kräva att Stefan Löfven drar tillbaka hotet om att utredningens förslag blir lag.

"Vi uppmanar alla att på bred front bilda opinion för att stoppa beslut som gör att arbetsmarknaden blir mer otrygg. Sverige behöver fler trygga jobb, inte färre", heter det i uttalandet.

Fler nyheter från Södra Lappland
Lokaltidningen rekommenderar

Samer protesterar mot nybyggen

TÄRNABY Byggplanerna som inkräktar på den samiska miljön i Tärnaby vållar protester. Sameskolan finns på området där man nu planerar att bygga fritidshus.

Screening dröjer i Västerbottens län

VÄSTERBOTTEN Karl Franklin, professor och överläkare vid Kirurgcentrum vid Norrlands Universitetssjukhus och processledare på Region Västerbotten, berättar att planen är att...

Budget efter befolkning

VILHELMINA Vilhelminas budget för 2022 prioriterar äldreomsorg och hemtjänst, men kommer innebära stora nedskärningar inom skolan. Samtidigt tror oppositionen att budgeten blir...

85 björnar får fällas – kraftig ökning

SÖDRA LAPPLAND En tilldelning på 85 björnar och en uppdelning av länet i två stora jaktområden. Det är några av delarna i beslutet för höstens licensjakt som fattats av...
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar