Torsdag 13 augusti 2020

Lokaltidningen

Välbesökt årsmöte i Umnäs

UMNÄS · Published jul 11, 2020 at 10:15

Årsmötet med Hembygdsföreningen Gratian blev ett välbesökt besöksmål, trots coronatid, men tack vare vackert sommarväder och bra draghjälp av Gratianryttarna som bakade och sålde tunnbröd.

Efter att ordföranden Britt-Inger Pettersson öppnat mötet valdes Svante Anderback till mötesordförande. Kassarapporten för år 2019 visade på ett underskott på cirka 12 000 kronor. Orsaken var minskade inkomster för medlemsavgifter, inträden till Bygdemuseet och bokförsäljning. Föreningens kassa var vid årets slut 8 500 kronor. Kassarapporten godkändes.

Avgående styrelse omvaldes och Maria Gardfall nyvaldes som ersättare. Styrelsen fick mandat att värva och utse ledamöter på de platser som nu är vakanta.

Föreningens ordförande överlämnade Svenska Hembygdsförbundets hedersnål med lagerkrans till Stig Anderback för mångårig insats i hembygdsrörelsen.

Efter årsmötet fick Gardviks skytteförening, för närvarande den äldsta i Västerbotten, och Hembygdsföreningen motta en penningsumma av styrelsen för Selfrid Gardfalls stipendiefond. Fonden, som är närmare 50 år, har avvecklats på grund av av ändrade möjligheter för ungdomar att erhålla utbildning.

Närmare 70 ungdomar från bygden har under åren erhållit stipendier och lyckats väl med studier och arbete. Civilingenjörer, civilekonomer, läkare och jurister finns representerade. Selfrids dotter Maria var fondens representant och hon påminde om sin fars stora idrottsintresse. I löpning, gevärsskytte och bågskytte erhöll han åtskilliga utmärkelser liksom hans engagemang för sin hembygd. Efteråt bjöds deltagarna på kaffe och tårta, serverat efter Folkhälsomyndigheternas regler.

Carl-Axel Nordenberg spelade upp en intervju med Krönikespelets amatörer och regissör från premiärvisningen på Forsnacken 1981. Ett mycket uppskattat inslag.

Som avslutning på en mycket lyckad dag jojkade Henrik Barruk Vinden. En minnesvärd dag vid Bygdemuseet Gratian var till ända.

Från katastrof till turistinvasion

Saxnäs I våras var Ingela Danielsson, vid Marsfjäll Mountain Lodge, förtvivlad över situationen med alla avbokningar på grund av pandemin. Nu ser det betydligt ljusare ut. – Vi...
Min sommarpärla

Märke: International Harvester.

Årsmodell: 1956.

Tillverkad i: USA.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport