Måndag 20 maj 2019

Lokaltidningen

Unga bönder i Gafsele

GAFSELE · Published nov 29, 2018 at 17:15

På inbjudan av Berit Oderstål, Gafsele, gav sig en stor skara SPF-medlemmar från Åsele på månadsmöte till ”Byn som int´ stärn å”, drygt 2 mil söder om Åsele.

Med ett varmt välkommande satte sig seniorerna till bords i Bygdegården. Först presenterade Anna Enfeldt sin och makens familjeföretag, Lappmarksbonden. De odlar, lagrar och paketerar potatis. Försäljning sker genom egna turer över ett stort geografiskt område.

Sedan berättade Noomi From Norlin om sin och makens familjeföretag, Lindero Lantbruk, med 54 mjölkkor, vars mjölk levereras till Norrmejerier.

Förutom huvudnäringarna på de båda gårdarna, så hinner bönderna med att ta på sig politiska uppdrag, entreprenörskap samt att vara skogsägare och engagerade i föreningslivet.

Seniorerna uttryckte sin beundran över de unga entusiastiska bönderna, som tagit över sina gårdar av föräldrar i samband med generationsskiften.

Köttsoppan med klimp smakade ljuvligt och dagen avslutades med en film som visade Gafseles olika aktiviteter, byn som bland annat har blivit ett centrum för slädhundssporten.

Dags för manifestation för Inlandsupproret

Inlandet På lördag är det dags för Inlandsupprorets första manifestation. I lokaltidningens spridningsområdet blir det i Vilhelmina, Lycksele, Åsele och Sorsele.

Åsele kommun i topp tio

ÅSELE I en jämförande skolundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort om kommunernas satsningar och resultat i grundskolan hamnar Åsele i topp tio. För Lycksele ser det sämre ut.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk.

Kommuner går ihop för att lösa problemet

Länet Flera kommuner i Västerbottens inland diskuterar nu ett samarbete för att lösa bristen på familjehem.