Söndag 24 oktober 2021

Lokaltidningen

Temadag för barn i Fredrika

FREDRIKA · Published okt 8, 2021 at 10:15

I mitten av september spenderade eleverna på Fredrika skola tillsammans med sina yngre kamrater från förskolan Snödroppen en hel skoldag på hembygdsgården Sjönäs bland anrika byggnader och spännande föremål. Syftet med Fredrikabarnens temadag var att lära sig mer om hur livet tedde sig här i närområdet för en sisådär 100 år sedan.

Eftersom det i Viska på 1930-talet fanns ett tunnbrödsbageri, var en av dagens aktiviteter givetvis tunnbrödbakning i bagarstugan, som när den uppfördes på 1820-talet tjänade som arrestlokal i Fredrika.

Bakningen gick galant och barnen, som hade varierande förkunskaper, fick bra stöd från två mycket rutinerade bagerskor, Kristina Oderstål från Vuxenskolan i Åsele och Laila Johansson, Fredrika hembygdsförening.

På Sjönäs finns också två mycket fina museer som inryms i Långbäckenstugan och Hörlingstugan och där fick eleverna en guidad rundvandring. Den förstnämnda, som är en mangårdsbyggnad från 1850-talet, är tidsenligt och vackert inredd och eleverna förundrades bland annat över hur små sängarna var förr och hur skickliga människorna måste ha varit på att tälja och snida för att få till många av de bruksföremål som uppvisades.

På Långbäckenstugans vind inryms också ett skolmuseum med välbevarade bänkar, planscher och andra föremål. Här hade elevernas ordinarie lärare, Katarina Henriksson och förskollärare Ida Hedman, mycket god hjälp av Aina Moström, även hon en representant från Fredrika hembygdsförening, som berättade intressant och detaljerat om hur det var att gå i skolan förr.

Därefter gick den guidade turen vidare till Hörlingstugans museum där eleverna fick ta sig en titt på skomakarens arbetsbänk med dess läster i olika storlekar och olika modeller av färdiga skor. Aina demonstrerade vidare husmoderns göromål och redskap, som exempelvis mjölsikten, smörkärnan och tråg av olika storlekar för bakning. Eleverna fick sig också en titt på de välbevarade jakt- och fiskeredskap som finns i hembygdsförenings ägo och de fick höra om hur rävar togs med fällor och om ekorrar som sköts för det fina skinnens skull, allt för att kunna tjäna sig några extra slantar.

Väl ute i solen igen bjöds eleverna på små smakbitar av rökt såväl som torkat älgkött samt torrsaltat fläsk, gamla konserveringsmetoder som levererar än idag. Sen var det dags att prova på att tvätta och karda ull för att sedan tova tillsammans med läraren Josefin Öberg, som dagen till ära hade med sig ull från egna tackor.

Något som kom att underlätta många av dåtidens sysslor i Fredrikabygden var när elströmmen kom 1949. Nuförtiden produceras också en hel del el här i bygden av de många vindkraftverken som etablerats här. Av den anledningen kom också två representanter från Vattenfall, Kenneth Andersson och Alexandra Vilminko, för att berätta kort om det pågående projektet, som en parallell mellan nutid och dåtid. Med sig hade de även pizza från den lokala pizzerian som de bjöd såväl barn som vuxna på till lunch.

Temadagen avslutades med lekar från förr och när dagen summerats var det dags för alla trötta barnsben att traska tillbaka till skola och förskola.

Fler nyheter från Södra Lappland
Lokaltidningen rekommenderar

Vandring för världens barn

LYCKSELE Idag bönevandras det för världens barn i Lycksele. Lycksele kyrka hålls också öppen med tanke på det nyligen inträffade våldsdådet.

VIDEO: Tävlar i nordens största trampolinturnering

FREDRIKA Melvin Thorén, 15 år från Fredrika, har nyligen vunnit en kvaltävling i Flip Games som är nordens största trampolinturnering.

Tandvården tror inte på samordning

SÖDRA LAPPLAND Chaim Zlotnik, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund, ser många fördelar med samverkan, men att bli en del av hälsa och sjukvård vill han inte. Men anser att...

Nu får tänderna ta plats

SÖDRA LAPPLAND Nya arbetsmetoder. Bättre samspel mellan olika aktörer. Effektiva system som kommunicerar med varandra. Framtidens vårdmodell kan bygga på en samordnad modell där även tandvården ingår.
Läs om
Reportaget
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Sportkrönika