Torsdag 23 september 2021

Lokaltidningen

Surströmming – tradition hos PRO

LYCKSELE · Published sep 9, 2021 at 10:15

En norrländsk specialitet med klassiska tillbehör avnjuts gärna som ”klämma”. Redan i MB:s foaje möttes gästerna av dofter som fick snålvattnet att rinna till. Men först skulle firrarna benas ur, mandelpären skivas, brödet smöras och gosakerna läggas på tunnbröd. En procedur som synbart förhöjer njutningen. Hösten kunde inte inledas bättre.

Ordförande Marika Lindgren hälsade välkommen och bjöds till bords efter presentation av dagens program. Flitiga som myror ilade köksgruppens damer mellan borden för påfyllnad av de kulinariska läckerheterna.

Mellan tuggorna informerade ordförande om PRO:s nationella friluftsdag den 22 september. Arrangemanget sponsras av Ansia Resort i samarbete med LIF, som plockar de lingon som ska lottas ut, liter- eller hinkvis. En fyllig presentation av Ansia Resort gavs av Sven Roosqvist. Här gällde att lyssna noga, det kan komma att löna sig.

Ordförande presenterade den styrelse som valdes vid årsmötet i juni. De nya är Karl-Erik Törner, kassör, Åsa Erlingsson, studieorganisatör och Roland Heldestad, ledamot och inofficiell hov- och pressfotograf. Ordförande, sekreterare, reseansvarig samt medlems- och data/IT-ansvarig omvaldes.

PRO:s förtjänsttecken ges till dem som gjort förtjänstfulla insatser under minst fem år, antingen i styrelsen eller annat ansvarsfullt uppdrag. Idag var det Ulla-Britt M Renmans och Elsy Erikssons tur att ta emot utmärkelsen ur ordförande Lindgrens hand.

Birger Emanuelsson visade artisten och låtskrivaren Jacke Sjödins scenframträdanden på YouTube.

Till PRO:s kongress 2022 har Karin Norlander lämnat in två motioner; en om digital signering av handlingar och en om utvärdering av införande och utbildning i PRO:s program för hemsida och medlemsregister.

Kalaset avrundades med lotteridragning på bland annat en fruktkorg.

Ordförande avslutade kalaset med att framföra sitt varma tack till köksgrupp och surströmmingsjägaren Roosqvist, i vilket gästerna instämde med varma applåder.

Fler nyheter från Södra Lappland

Tryggare i lavinterräng

RISBÄCK Risbäcks skoterklubb har tagit ett första steg mot mer trygghet i lavinterräng i Doroteafjällen. – Denna transceiver checkpoint är vad vi erfar blott den andra i sitt...
Lokaltidningen rekommenderar

S framåt i Tärna

TÄRNABY Socialdemokraterna ökar två mandat i Tärna församling i kyrkovalet, men Kyrklig samling behåller en stabil majoritet.

Rönnäsfallet blir dokumentärserie

RÖNNÄS I oktober sänder Kanal 5 och Discovery+ dokumentärserien Rönnäsfallet - jakten på sanningen, som handlar om det uppmärksammade mordfallet utanför Vilhelmina 2014....

Slutspel för ”TV-puckarna”

LYCKSELE Västerbottens tjejer vann fyra av fem matcher i kvalet i Kalix i helgen. Nu väntar slutspel för Sveriges åtta bästa lag den 5-7 november. – Vi har ett bra lag, säger...
Läs om
Reportaget
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Sportkrönika