Måndag 20 maj 2019

Lokaltidningen

Stor aktivitet hos SPF Åsele

ÅSELE · Published mar 9, 2019 at 10:15

SPF Seniorerna Klippan i Åsele inbjöd nyligen till årsmöte i Filadelfias möteslokal. Mötet inleddes med en minnesstund över medlemmar, som avlidit under året. De hedrades med ljuständning och en tyst minut följd av gemensam sång.

Imponerande verksamhetsberättelse presenterades och valberedningens gedigna arbete gjorde att valen gick smidigt igenom.

Till ny ordförande valdes Bengt Jonsson, en välkänd profil i samhället, som knappt hade hunnit bli pensionär, då han fick frågan om att efterträda Sven-Gunnar Håkansson. Han avgick efter fem år som ordförande och menar att en ny ordförande sätter sin profil på styrelsearbetet, något som berikar och förnyar föreningen och därför ska man inte sitta för länge som ordförande menar han.               

Både Anna-Stina Uddeby och Gunvår Bäckström lämnade också sina uppdrag av samma anledning och efterträds av Berit Lindahl och Eva Lindh Waterworth.

SPF i Åsele har 140 medlemmar och dessa har under året bjudits in till tio välbesökta medlemsträffar med lunch med olika tema, underhållning och byabesök. Tre intressanta resor har arrangerats till Jamtli i Östersund, längs Konstvägen till Borgafjäll och en rundresa till sex byar med lokala guider.

Föreningen har haft ett stort antal kommittéer inom olika ämnesområden. Gertrud Hahlin avtackades i Friskvårdsgruppen och Ingrid Kårefalk valdes in.

Stefan Åhlin och Gunnel Linné, mångåriga ledamöter i kommunala pensionärsrådet, lämnade sina platser och Ulf Lindahl och Bengt Jonsson valdes in.

Cirklar i olika ämnen har hållits under året, speciellt kan nämnas resorna till bowlinghallen i Vilhelmina med Lasse Jansson som uppskattad reseledare.

Egon Persson svingade ordförandeklubban under årsmötet och han inledde och avslutade med en lokalt kryddad historia från förr, som gav en lättsam stämning under hela årsmötet.

Tulpanbuketter delades ut till de som lämnade sina förtroendeuppdrag. Sedan bjöds alla in till lunch på Emmas kök med utsökt mat och efterrätt. De skänkta vinsterna till lotteriet gick åt i ett nafs och mätta och belåtna gick seniorerna hem och ser framemot kommande aktiviteter.

Dags för manifestation för Inlandsupproret

Inlandet På lördag är det dags för Inlandsupprorets första manifestation. I lokaltidningens spridningsområdet blir det i Vilhelmina, Lycksele, Åsele och Sorsele.

Åsele kommun i topp tio

ÅSELE I en jämförande skolundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort om kommunernas satsningar och resultat i grundskolan hamnar Åsele i topp tio. För Lycksele ser det sämre ut.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk.

Kommuner går ihop för att lösa problemet

Länet Flera kommuner i Västerbottens inland diskuterar nu ett samarbete för att lösa bristen på familjehem.