Torsdag 21 januari 2021

Lokaltidningen

Britta Stenberg, som för övrigt är Lokaltidningens lokalredaktör i Malå, Britta Holmlund, Valter Stenmark och Eva Bergstedt vid prisutdelningen. Foto: BO BERGSTRÖM

Stipendium till Britta och Britta

SKELLEFTEÅ · Published nov 28, 2020 at 10:15

För ett tag sedan, innan coronaviruset ånyo med full kraft drabbat samhället, höll Västerbottens Norra Fornminnesförening (VNFF) sitt årsmöte. Att mötet var coronaanpassat var en självklarhet.

Möteslokalen var Hörsalen på Nordanå i Skellefteå och där var stolarna utplacerade på ett sådant sätt att mötesdeltagarna fick det föreskrivna avståndet mellan varandra. Efter förrättat val består nu styrelsen av Valter Stenmark, ordförande, Bo Renström, Anton Rosendahl, Bo Olofsson, Gunnel Ek, Kristina Friberg och Bo Bergström. Suppleanter är Monica Svensson och Eivor Brännström.

Vid årsmötet delades stipendier ut till Britta Holmlund, Malå och Britta Stenberg, Rentjärnberg, för sin bok ”Från fattigvård till sjukvård i Malå”. Dokumentationen ger en bild av hur sjukvården såg ut för 100 år sedan och hur den utvecklats framåt i tiden.

Eva Bergstedt, Bureå, tilldelades pengar för en skylt till Bönhuset i Burvik och Bo Grahn, Skellefteå, som tidigare skrivit en bok om Mörttjärn, tilldelades ett stipendium för sin nya bok ”Om livet i hembyn och andra berättelser”. Boken kan ses som ett komplement till den tidigare boken.

Ture Lundmark från Gransjö (stipendiat 2019), presenterade sin bok med titeln ”Ur min synvinkel”, som består av olika berättelser från hans hembygd.

Årsmötet avslutades med att ordförande Valter Stenmark tackade mötesdeltagarna men beklagade samtidigt att den årliga Ernst Westerlund-dagen under november månad inte kunde genomföras på grund av den rådande pandemin.

Västerbottens Fornminnesförening är uppdelad i norra och södra föreningen. Föreningen var ursprunget till museerna i Skellefteå och Umeå.

Fler nyheter från Södra Lappland

Dorotea påbörjar vaccineringen

Dorotea Den första som fick vaccin mot covid-19 i Dorotea var 100-åriga Hjördis. Under dagen beräknade man att vaccinera 50 boende på Bergvattengården.

Sorsele får ny folktandvårdsklinik

SORSELE Nu börjar bygget av en ny folktandvårdsklinik i Sorsele. Det är Previas tidigare lokaler i sjukstugan som byggs om för att rymma den nya kliniken och efter sommaren...
Lokaltidningen rekommenderar

Bilprovingen i Tärnaby kan återuppstå inom kort

TÄRNABY Kommunen och Svensk Bilprovning AB för samtal om att ordna möjlighet till bilprovning i Tärnaby efter att den mobila enheten lagts ner. Men någon hjälp från Trafikverket...

Vilhelmina får en digital mötesplats

Vilhelmina På tisdag skapas en ny mötesplats i Vilhelmina. Då drar nämligen studieförbundet Medborgskolan i gång med sin digitala mötesplats. – Det är många som sitter hemma och...

Besvikelse efter neddragning

FREDRIKA Det råder stor besvikelse i Fredrika efter kommunfullmäktiges beslut att dra ned på antalet särskilda boendeplatser på servicehuset Duvan. – Det här blir ingen...

Kritik mot kontantlagen

SÖDRA LAPPLAND Från och med 1 januari 2021 träder en ny lag i kraft som innebär att sex banker i Sverige måste erbjuda hantering av kontanter inom rimligt avstånd. Men ett...

Burkarcupen 2021 ställs in – siktar mot nästa år

SÖDRA LAPPLAND Restriktionerna sätter stopp. Burkarcupen 2021 avstår från att vrida på gasreglaget. – Vi måste ställa in, säger Michael Larsson, Medelås, i arrangörsstaben.
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Referat