Måndag 21 oktober 2019

Lokaltidningen

SPF Seniorerna på hemlig resa

DOROTEA · Published jul 4, 2019 at 10:15

25 förväntansfulla pensionärer åkte från torget i Dorotea på en hemlig resa. Vädret var det bästa tänkbara; inte för varmt och inte för kallt, men med lite vind som blåste bort myggen och knotten.

Resan började efter Borgavägen och första händelsen efter några mils körning var en älg som stod och poserade mitt på vägen. Sedan efter några mil i naturskönt landskap svängde bussen med Lennart Hansson vid ratten upp efter Brännåkervägen och förmiddagskaffet med mackor serverades mitt uppe på Brännåkerfjället med underbar utsikt i solskenet.

Därefter fortsatte resan ned mot Kultsjödalen och vid Stalon överraskade busschauffören med en avstickare upp till utsiktsberget med fantastisk utsikt. Ett stopp för bensträckare blev det vid Trappstegsforsen, där många passade på att fota den säregna forsen med de många trappstegen.

Lunchen intogs på Saxnäsgården i Saxnäs där det serverades en god lunch med halstrad regnbåge och kokt potatis och vårlökssås med tillbehör.

Sedan gjordes ett kulturbesök på Ricklundgården, där den kunniga guiden Gunilla Söder berättade om konstnären Folke Ricklund och hans fru Emma som på 1940-talet byggde drömvillan i italiensk stil. Folke var konstnär och Emma drev pensionatet Saxnäsgården. Skoskydd krävdes för att skydda de säregna golven inne i Ricklundgården.

Saxnäs blev ett populärt resmål för konstnärer. Idag är Ricklundgården museum och residens för konstnärer och kulturarbetare. Huset är spännande med såväl exotiska föremål som föremål från den egna kulturen.

Resan vände sedan mot Vilhelmina med ett stopp vid Sagostigen, söder om Rönnäs, där Näcken spelade i bäcken och intressanta föremål att titta på fanns efter Sagostigen. Där intogs eftermiddagskaffe med dopp och ett lotteri såldes snabbt slut.

Ett sista stopp på resan blev Bergmans fisk i Vilhelmina, där resenärerna kunde gå in och handla fisk och andra läckerheter.

Det sista stoppet var inte hemligt, det var torget i Dorotea där resenärerna steg av bussen, nöjda med dagen och med busschaufförens trevliga bemötande och trygga körning.

Hemvården får kameror

Dorotea Dorotea sällar sig nu till de kommuner som infört trygghetskameror i hemtjänsten. – Det är ett sätt att öka tryggheten för våra äldre som är beroende av tillsyn, säger...

Samarbete mellan samer och skogsägare ger vinst

SORSELE En helt ny anläggning för renskiljning håller på att byggas upp på Mikael Hugosons skogsmark intill nedre Saxnäs utanför Sorsele. – Tyvärr blir det ofta konflikter mellan...

Försöker lura villaägare

STORUMAN Polisen i södra Lappland går nu ut och varnar allmänheten för ett företag som ringer upp personer och säger sig utföra lagstadgade ventilationskontroller. Minst en...

Elin ny koordinator för Idrottsgalan i Lycksele

LYCKSELE Elin Larsson blir ett nytt namn att lära sig för idrottsrörelsen i Lycksele. Hon tar nu nämligen över som koordinator för Idrottsgalan, som blivit ett givet inslag i...

Mässa för att inspirera till studier i tyska språket

Vilhelmina Det var tyskmässa i Folkets hus i Vilhelmina. Det var Malgomajskolan i samarbete med Tysk-svenska handelskammaren som stod för arrangemanget i syfte att locka fler...

”Jag vill prioritera det här”

ÅSELE Åsele är en av kommunerna som via det nya leveransavtalet kan köpa lokal köttfärs. – Vad gäller kött är jag en människa som brinner för det som finns runt hörnet, säger...