Tisdag 20 augusti 2019

Lokaltidningen

Soppa, sång och musik hos PRO

LYCKSELE · Published jan 29, 2019 at 18:15

Året för PRO i Lycksele inleddes med celebert besök av nyvalda kommunalrådet Christer Rönnlund, M. Han informerade om de utredningsuppdrag som kommunalfullmäktige beslutat om, att utreda frågan om valfrihet i hemtjänsten och konkurrensutsättning av gatu- och parkverksamheten.

Han informerade även om det arbete som pågår för att utveckla Lyckseles attraktivitet med tillväxt, utveckling och inflyttning. Man samarbetar där med en rad olika aktörer inom närings- och föreningsliv, civilsamhället och kommuninvånare.

Därefter togs tillfället i akt att fylla kommunalrådets eventuella kunskapsluckor om PRO, som en partipolitiskt och religiöst obunden organisation med stor betydelse för pensionärer, lokalt, regionalt och nationellt. Ett medskick lämnades, nämligen att Lycksele kommun, i likhet med flera andra, delar ut gratis broddar till pensionärer.

De medlemmar som trotsat den bistra vinterkylan möttes av en kryddig, rykande het soppa som värmde frusna PRO-själar. Ännu varmare blev det av den musikaliska underhållning som duon Erikz bestod oss med. En skön blandning av 60-tals rock och pop.

Det ryckte nog i en och annan av danslust men ingen tog ordförande Marika Lindgrens uppmaning på orden att ta sig en svängom.

Studieorganisatören Inger Johansson informerade om projektet ”Aldrig ensam” som drivs av PRO tillsammans SPF Seniorerna och SKPF. Projektet syftar till att minska äldres ensamhet. En första träff har hållits med de lokala pensionärsorganisationerna.

Eivor Husing informerade om valberedningens pågående arbete och uppmanade de närvarande att nominera kandidater. Förslag till nya revisorer fram till årsmötet presenterades. Ann-Marie Oscarsson valdes till revisor och Rolf Götesson till ersättare. Kvar sedan tidigare är Rune Åkerlund.

Dagens kafé avrundades med mera musik och efter lotteridragning kunde ordförande avsluta med en önskan om välkommen åter den 21 februari.

Bybor nekades köpa husen

BLATTNICKSELE Flera bybor har de senare åren försökt köpa de hus som kommunens fastighetsbolag Sorselebo AB nu säljer som ett helt kvarter. – Vi är flera som försökt men fått...

Vill stoppa byggplanerna

HEMAVAN Bybor, stugägare och föreningar i Hemavan kräver nu att Storumans kommun stoppar det pågående detaljplanearbetet på Kungsplatån nordöst om Högfjällshotellet. – Förslaget...

Äventyrlig fru bakom myten om soldat Bång

VILHELMINA En lika intressant och mytomspunnen kvinna fanns vid sidan om berättelserna kring soldaten Johan Zacharias Bång. Men mamsell Anna Greta Baudin var vare sig...

Fartfylld ungdomssektion

Åsele I mars startade Åsele MS en ungdomssektion för att locka fler ungdomar till motorsporten. Nu planerar ungdomsgruppen olika aktiviteter och en egenbyggd folkracebil.

Fördömer jaktsabotage

Länet Inför älgjakten har hundratals jakttorn i Sverige vandaliserats. Aktivister berömmer aktionerna på nätet. – Det är inte lagligt att förstöra andras egendom, säger Jimmy...

Pris till boken som seglat in i mångas hjärtan

LÄNET Barnboken om självmord var tänkt att fylla ett litterärt tomrum och det verkar ha lyckats. Nyligen tilldelades länsförfattaren Anna Sundström Lindmark och illustratören...