Lördag 7 december 2019

Lokaltidningen

Regionråd besökte Centermöte

ÅSELE · Published nov 21, 2019 at 17:15

Kvällens ämne var sjukvård när Åsele-Fredrika Centerkrets bjöd in till medlemsmöte. Centpartiets regionråd Ewa-May Karlsson och centerpartister från Dorotea var hedersgäster.

Ewa-May Karlsson berättade om höstens regionresa över länet som Centerpartiets representanter gjorde för att inspireras och för att lära. "Västerbotten är bra på mycket", berättade Ewa-May, och tog goda exempel från våra tre större städer; NUS i Umeå har Sveriges bästa cancervård, Lycksele lasarett är proffs på operationer av höftleder och Skellefteå har korta väntetider för att ta hand om av barn o unga inom barn- och ungdomspsykiatrin, bup.

Regionens ekonomi är hårt ansträngd med dryga 500 miljoner i underskott. Åsele Centerkrets känner stor oro inför hur detta underskott skall påverka den vård som är nära. Majoriteten i kommunen har sagt upp hyresavtalet för äldreboendet Stugan, som är inrymt i sjukstugan. Mötet ställde frågan: "Vad händer med våra akutvårdsplatser som är inrymda på samma våningsplan?" Här har Region Västerbotten nyss inrett en matsal som skall användas för både akutvårdsavdelningen och korttidsplatserna.

Medlemmarna från Dorotea berättade att beslutet att bygga en ny sjukstuga är taget men inte påbörjat. 800 nya kvadratmeter skall byggas. Vad som skall hända med den gamla finns det inte några beslut om.

Diskussionen fortsatta om det ekonomiska läget och Ewa-May berättade att 43 procent av alla beslut som tagits verkställs inte. Regionen lever på ”pensionspengar” som nu går till verksamhet och på belåning av sjukvårdens fastigheter.

Åsele och Dorotea Centerkretsar värnar om ”vård nära”. Alla värnar om vård nära, men hur kommer den att se ut i framtiden? Det finns läkare boende på orten och det är väl utbildad personal. Vård nära, att få hjälp utan att behöva resa långt, är att hushålla med både människor och pengar.

Mötet avslutades, men diskussionen fortsatte över kaffe och hembakad tekaka. Nätdoktorerna kostar regionen fem miljoner kronor mer än om vi skulle träffat en doktor på en sjukstuga och fått hjälp, menade Ewa-May Karlsson.

Nu ska utsläppen minska

SORSELE När Scanmining fick tillstånd att starta gruvdrift i Ersmarksberget mellan Storuman och Sorsele fick bolaget inte släppa ut mer än 500 kilo zink per år. Men det dröjde...

Tre VM-guld till Storuman

STORUMAN Redan under torsdagsförmiddagen lyckades tre armbrytare från Storuman armsport vinna varsin guldmedalj under VM-tävlingarna i Polen.

Miljonbelopp finns för att främja samisk litteratur

STORUMAN För ett år sedan gav Satens kulturråd 2,2 miljoner kronor till Storumans kommun för att utöka den samiska bokbussverksamheten i södra Lappland. – Efter beskedet om att...