Måndag 20 maj 2019

Lokaltidningen

Monica Sällström Andersson, tidigare överförmyndare i Lycksele, föreläste för PRO i Lycksele. Här med barnbarnet Emmet Sällström. Foto: KARIN NORLANDER

PRO Lycksele tjuvstartade med polisbevakning

LYCKSELE · Published mar 10, 2019 at 16:15

Fettisdagen inföll den 5 mars men PRO i Lycksele tjuvstartade medlemskaféet med semlor redan den 21 februari. Eftersom man hade besök av Per Danielsson från Polismyndigheten i södra Lappland kände man sig ändå rätt trygga. Inga rättsliga åtgärder krävdes.

Per informerade om hur man skyddar sig mot bedragare, som är ute och fiskar på nätet. De är både listiga och påflugna. De ringer upp och försöker lura till sig uppgifter om ens bankkonto. Men banker ringer aldrig upp sina kunder. Hans råd var att lägga på luren, genast. Det finns tre viktiga aldrig: aldrig lämna ut sina kontouppgifter via telefon, aldrig besvara ett utlandssamtal från okända nummer, aldrig släppa in besökare som uppger sig komma från polisen, hemtjänsten, bevakningsföretag eller liknande. Såvida det inte är folk man känner till eller att de visar upp en identitetsbricka. Men ID-brickor kan också förfalskas, berättade han.

Nästa man på podiet var en kvinna, Monica Sällström Andersson, som i många år varit överförmyndare i Lycksele. Något hon lärt under sina tjänsteår är att man ska skriva ner sina framtida önskningar – innan det är för sent. Den 1 juli 2018 infördes framtidsfullmakten, som ett sätt ta hand om sig själv – innan någon annan gör det.

Man skriver ner hur man vill ha det i sin framtid, när åldern tagit ut sin rätt eller en olycka inträffat och man inte längre kan sköta sina angelägenheter. Tanken är större integritet och självbestämmande i ekonomiska och personliga angelägenheter för den det berör. Den som har fått fullmakten har rätt att utföra de uppgifter som beskrivs i fullmakten men har också en lojalitets- och samrådsplikt.

Det finns formella krav, som att den ska vara skriftlig, den ska bevittnas av två personer, det ska framgå vad den omfattar och vem som är fullmaktshavare samt att man måste vara 18 år och kunna ta hand om sina angelägenheter när man skriver fullmakten.

Framtidsfullmakten innebär trygghet för familj och anhöriga, som annars står utan rättsliga möjligheter att hjälpa. Den som vill fördjupa sig i framtidsfullmaktens möjligheter och begränsningar kan vända sig till en familjejurist eller Konsumenternas bank- och finansbyrå.

Efter denna faktaspäckade och gedigna information krävdes en kaffepaus och en semla, innan man fick njuta av bälgaspelets ljuva toner, framförda av Eva Skoglund från dragspelsklubben. Eva fick också igång sällskapet i allsång där alla klämde i av hjärtans lust.

Styrelsen informerade om PRO:s nyligen presenterade prisundersökning samt om regeringens förslag om förhöjd garantipension och höjning av bostadstillägget. Christina Tallberg, PRO:s ordförande, anser att förslaget är bra men inte tillräckligt. Även vårt yttrande över kommunens bostadsförsörjningsprogram presenterades.

Marika Lindgren, ordförande, avslutade med att tacka köksgruppen för sina insatser, medverkande och alla medlemmar som med sin närvaro bidrog till en underhållande, informativ och trivsam medlemsträff.

Dags för manifestation för Inlandsupproret

Inlandet På lördag är det dags för Inlandsupprorets första manifestation. I lokaltidningens spridningsområdet blir det i Vilhelmina, Lycksele, Åsele och Sorsele.

Åsele kommun i topp tio

ÅSELE I en jämförande skolundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort om kommunernas satsningar och resultat i grundskolan hamnar Åsele i topp tio. För Lycksele ser det sämre ut.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk.

Kommuner går ihop för att lösa problemet

Länet Flera kommuner i Västerbottens inland diskuterar nu ett samarbete för att lösa bristen på familjehem.