Lördag 20 juli 2019

Lokaltidningen

Åseles och Doroteas ordföranden Bert-Rune Dahlberg och Jan Bergström, hälsade alla hjärtligt välkomna. Distriktsordförande Sam Venngren, i mitten, gratulerade föreningarna och överlämnade födelsedagspresenter. Foto: HELÉN KRONEBRAND

PRO i Åsele och Dorotea firade 70-årsjubileum

ÅSELE/DOROTEA · Published jun 14, 2019 at 19:15

1949 bildades PRO-föreningarna i Åsele och Dorotea. Det har de nu firat med en gemensam födelsedagsfest på Trillen, festplatsen i Åsele.

Den ligger mycket vackert belägen vid Ångermanälvens strand och har, efter att ha legat i träda några år, väckts till liv av ett gäng entusiaster. Dessa stod också på ett mycket lyckat sätt för alla arrangemang runt mat och dryck. Utöver detta kunde gästerna ägna sig åt uppskattad allsång under ledning av Greger Jonsson och en lika uppskattad tipsrunda.

Den innebar en vandring i de båda föreningarnas historia och många hade svarat alla rätt på frågorna. Det blev därför genom den klassiska gissningen av antalet kola i burken, som de tre vinnarna kunde utses – alla från Dorotea.

Det fanns även möjlighet att spela boule och kubb och vädret var nådigt i stort sett hela dagen. Åskar gjorde bara ett par kortare visiter med buller och regn, men han lyckades inte störa festen.

Under middagen serverades, förutom en välsmakande trerätters, underhållning av de lokala musikerna i Norrlandsfamn. Deras framträdande blev mycket uppskattat då de bjöd på en väl avvägd blandning av låtar och de blev därför ”tvingade” att bjuda på extranummer.

Kvällen avslutades med dans på logen till Rango från Dorotea och där kunde de danssugna ägna sig åt både bugg och tryckare.

Nu återstår att se när nästa jubileum firas. Kanske blir det till 80-årsdagen? Men fram till dess fortsätter föreningarna med sina olika aktiviteter till medlemmarnas fromma.

Snart dags för återbördande av kvarlevor

LYCKSELE Den 9 augusti, på Urfolkens dag, kommer den största försoningsceremonin i Sveriges historia att ske på Gammplatsen i Lycksele. – Ceremonin är en ritual där alla som...

Renoveras efter skadegörelsen

LYCKSELE I fjol skedde omfattande skadegörelse på samevistet i Lycksele. I sommar renoveras torvkåtan för stora summor pengar, inför försoningsceremonin den 9 augusti. –...

Flera aktörer i samarbete

LYCKSELE Det kommande återbördandet av kvarlevor till Gammplatsen är ett samarbete mellan flera aktörer, som inleddes i början av året.