Söndag 5 juli 2020

Lokaltidningen

Torbjörn Nygren, PRO Lycksele, vid ambulanshelikoptern i hangaren. Foto: MARIKA LINDGREN

PRO besökte Lycksele flygplats

LYCKSELE · Published dec 13, 2019 at 17:15

PRO Lyckseles höstmöte inleddes med en visning av ambulanshelikoptern, som sägs vara Sveriges modernaste. Flygplatsens vd Lennart Näslund eskorterade besökarna ut till hangaren, som förutom uppställningsplats för helikoptern har både bostadsdel och kontor för de två piloterna.

En ambulanshelikopter är nödvändig för vårt län med stora avstånd och den bästa placeringen anses vara Lycksele flygplats. Bygget gick på ca 20 miljoner kronor. Hyreskontraktet för hangaren löper på 15 år och hyrs ut till Region Västerbotten.  

Helikoptern utför mer än 500 uppdrag per år. Maskin och besättning kommer från Scandinavian Air Ambulance. Den medicinska personalen, läkare och sjuksköterska kommer från intensivvårdsavdelningen, Lycksele lasarett. Vid akuta tillstånd utförs avancerad sjukvård direkt på plats. All utlarmning görs via SOS alarm 112. Helikoptern tjänstgör årets alla dagar, dygnet runt och är i luften sex minuter efter larm.

Ulla-Britt Arvidsson, Enter Lapland, berättade om utbudet av resor, rabatter och destinationer. Flygplatschefen Lennart Näslund redogjorde för flygplatsens tillkomst och verksamhet. För övrigt är ankomst-/avgångshallen tilltalande inredd, in i minsta detalj. Lämpligt nog hade tomten också anlänt, dock med markbunden transport i form av en ren.

Höstmötet leddes av distriktets ordförande, Sam Venngren. Verksamhetsplan och budget för 2020 antogs, ävenså ett uttalande angående lov. Medlemsavgiften är oförändrad till föreningen. Frågor angående fördelning av medlemsavgiften mellan förening, distriktsorganisation och riksförbund besvarades.

PRO Lyckseles synlighet i media diskuterades. Mötet ställde sig bakom styrelsens förslag angående annonsering, publicering på hemsidan och referat i lokaltidningarna.  En intressant dag och ett varmt tack från deltagarna på höstmötet till flygplatsbolaget för det generösa mottagandet.

Hästveckans framtid

LYCKSELE När arrangörerna för Hästveckan inte orkar längre finns det unga nya krafter som är redo att ta över. Haley Nystedt är en av dem och ser fram emot att arrangera en egen...

Drönarna flyger närmre

ÅSELE Allt började med en etablering av vindkraft i södra Lappland, vilket ledde till att Åsele nu är delaktig i ett forskningsprojekt för samhällsnyttiga drönare. Arbetet med...

Eldningsförbudet upphävs

INLANDET Eldningsförbudet i södra Lappland upphävs efter ett möte med länsstyrelsen.
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport