Tisdag 19 februari 2019

Lokaltidningen

Anita och Sven Roosqvist festar på palt hos PRO Lycksele. Foto: KARIN NORLANDER

Palt och Svalbard hos PRO

LYCKSELE · Published nov 11, 2018 at 14:15

Vem kan motstå hemlagade paltar med lingonsylt, smör och ett glas iskall mjölk? Inte PRO Lyckseles medlemmar i alla fall.

Man samlades för att avnjuta Berna Munthers och Inga-Britt Karlssons paltar med de klassiska tillbehören. Rediga kvinnoarmar rullade och kokade 200 paltar. Värt att nämna är också potatisskalargruppens föredömliga insatser; Inger Johansson, Ernst Prohaska, Rubert Höglander, John-Erik Lindgren och Lars-Erik Andersson.

Köksstaben, där ett antal nya ansikten syntes, skötte dukning och servering, allt under köksmästare Gunni Bildströms ledning. Rykande heta paltar åkte snabbt in på borden och försvann nästan lika fort.

Med hjälp av dagens gäst, Sten Troberg, hade man dessförinnan gjort ett fascinerande bildbesök på Spetsbergen, dit hans fågel- och fotointresse fört honom några gånger. Spetsbergen är den största ön inom ögruppen Svalbard. I huvudstaden Longyearbyen bor i stort sett hela öns befolkning, cirka 2 600 personer. De kommer i stort sett från världens alla hörn. Där finns sjukhus, dagis och butiker. Socker och jäst får endast köpas i begränsade mängder.

Barentsburg, den näst största tätorten, bebos av ukrainska och ryska gruvarbetare. Av Rysslands tidigare omfattande gruvbrytning (kol) återstår endast en mindre del. Vägar finns bara i tätorterna, färdmedel är snöskoter, hundspann, flyg och båt, när det är isfritt. Det finns särskilda parkeringsplatser för hundar.

Turister kommer för att uppleva vildmark, midnattssol och isbjörn. Där finns fler isbjörnar än människor (!). Utanför tätortsgränsen måste man vara beväpnad, eller som turist, ha någon med sig som är beväpnad. Ett möte med en isbjörn kan annars bli det sista mötet i livet.

Flera universitet har filialer och forskning bedrivs inom en rad olika områden som har med klimat att göra. En genbank för växter från hela världen lagras 125 meter ner i urbergets permafrost i skydd från naturkatastrofer och väpnade konflikter. Allt man ser på Svalbard är världens nordligaste, sägs det.

Varma applåder tackade Sten Troberg för en levande berättelsen i ord och bild från ett annorlunda turistmål och en karg men utmanande livsmiljö.

Vice ordförande Anita Nilsson riktade ett varmt tack till alla som hjälpt till med arrangemanget och avslutade med lotteridragning och ett välkommen åter.

Lyckselerestaurang fick utmärkelse för viner

LYCKSELE Munskänkarna i Lycksele har delat ut utmärkelsen Årets vinkrogar till Restaurang 64 grader på Hotell Lappland, för andra året i rad. – Det är kul att det finns en bra...

Snowboard het sport i Klimpfjäll

Klimpfjäll Nu i veckan drar den stora vinter- och sportlovssäsongen i gång runt omkring på våra skidanläggningar i inlandet. I Klimpfjäll är man förberedd och från och med denna...

Polisen nöjda med skoteråkarna i Västerbotten

INLANDET Hos polisen är man i stort sett nöjd med hur skoteråkarna beter sig. Däremot har polisen märkt av en restriktivare hållning hos markägare.

Skogsbolag ställer in jakt

Inlandet I förra veckan ansökte Sveaskog, Holmen och SCA gemensamt om skyddsjakt på älg i Storuman, Lycksele och Åsele kommuner. Av de önskade 70 älgarna beviljade länsstyrelsen bara 20...