Måndag 20 maj 2019

Lokaltidningen

Anita och Sven Roosqvist festar på palt hos PRO Lycksele. Foto: KARIN NORLANDER

Palt och Svalbard hos PRO

LYCKSELE · Published nov 11, 2018 at 14:15

Vem kan motstå hemlagade paltar med lingonsylt, smör och ett glas iskall mjölk? Inte PRO Lyckseles medlemmar i alla fall.

Man samlades för att avnjuta Berna Munthers och Inga-Britt Karlssons paltar med de klassiska tillbehören. Rediga kvinnoarmar rullade och kokade 200 paltar. Värt att nämna är också potatisskalargruppens föredömliga insatser; Inger Johansson, Ernst Prohaska, Rubert Höglander, John-Erik Lindgren och Lars-Erik Andersson.

Köksstaben, där ett antal nya ansikten syntes, skötte dukning och servering, allt under köksmästare Gunni Bildströms ledning. Rykande heta paltar åkte snabbt in på borden och försvann nästan lika fort.

Med hjälp av dagens gäst, Sten Troberg, hade man dessförinnan gjort ett fascinerande bildbesök på Spetsbergen, dit hans fågel- och fotointresse fört honom några gånger. Spetsbergen är den största ön inom ögruppen Svalbard. I huvudstaden Longyearbyen bor i stort sett hela öns befolkning, cirka 2 600 personer. De kommer i stort sett från världens alla hörn. Där finns sjukhus, dagis och butiker. Socker och jäst får endast köpas i begränsade mängder.

Barentsburg, den näst största tätorten, bebos av ukrainska och ryska gruvarbetare. Av Rysslands tidigare omfattande gruvbrytning (kol) återstår endast en mindre del. Vägar finns bara i tätorterna, färdmedel är snöskoter, hundspann, flyg och båt, när det är isfritt. Det finns särskilda parkeringsplatser för hundar.

Turister kommer för att uppleva vildmark, midnattssol och isbjörn. Där finns fler isbjörnar än människor (!). Utanför tätortsgränsen måste man vara beväpnad, eller som turist, ha någon med sig som är beväpnad. Ett möte med en isbjörn kan annars bli det sista mötet i livet.

Flera universitet har filialer och forskning bedrivs inom en rad olika områden som har med klimat att göra. En genbank för växter från hela världen lagras 125 meter ner i urbergets permafrost i skydd från naturkatastrofer och väpnade konflikter. Allt man ser på Svalbard är världens nordligaste, sägs det.

Varma applåder tackade Sten Troberg för en levande berättelsen i ord och bild från ett annorlunda turistmål och en karg men utmanande livsmiljö.

Vice ordförande Anita Nilsson riktade ett varmt tack till alla som hjälpt till med arrangemanget och avslutade med lotteridragning och ett välkommen åter.

Dags för manifestation för Inlandsupproret

Inlandet På lördag är det dags för Inlandsupprorets första manifestation. I lokaltidningens spridningsområdet blir det i Vilhelmina, Lycksele, Åsele och Sorsele.

Åsele kommun i topp tio

ÅSELE I en jämförande skolundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort om kommunernas satsningar och resultat i grundskolan hamnar Åsele i topp tio. För Lycksele ser det sämre ut.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk.

Kommuner går ihop för att lösa problemet

Länet Flera kommuner i Västerbottens inland diskuterar nu ett samarbete för att lösa bristen på familjehem.