Fredag 10 april 2020

Lokaltidningen

Minnen från Övre Vojmådalen

UMEÅ · Published feb 20, 2020 at 17:15

Nyligen träffades 16 medlemmar av Övre Vojmådalens Gille i Umeå i 7:ans lokal på Mariehem. Dagens gäst var ”Syster Brita” Edberg.

Hon berättade om sina 20 år, på 80- och 90-talet, som distriktssköterska och barnmorska i Dikanäs men med hela övre Vojmådalen som arbetsfält. Arbetet innebar ett stort ansvar med många snabba och svåra beslut. Trots avstånden blev det en närhet till och kännedom om  patienternas problem. På gott och ont.

Trots att de flesta av gillets medlemmar bor i Umeå sedan länge blev det många igenkännande leenden när Brita berättade med inlevelse och glimten i ögat. Hon tackades med en varm applåd och ett välkommen åter.

Gillet är en ideell förening och en mötesplats för boende i Umeåregionen med intresse för byarna i Övre Vojmådalen. Det bildades 2017 och initiativtagare är Åsa Löfström.

Borgagården startar snickeri för att hålla igång

Borgafjäll Det är i askan om glöden finns. Det säger Joakim Engwall, ägare till Borgagården, som nu har startat ett möbelsnickeri. – Vi måste använda tiden till något positivt...

Disputation på distans

STORUMAN För första gången någonsin hölls en disputation i Storuman. Simon Näverlo, läkare i Lycksele och uppväxt i Kattiavan, försvarade sin avhandling i fredags om patienter...

Startar hjälpverksamhet

Vilhelmina Det är många människor som i dessa tider ställer upp och hjälper sina medmänniskor. En av dessa är Ulf Larsson i Vilhelmina, som erbjuder sig att åka och handla åt dem...

Åselepolisen i pension

ÅSELE Efter en lång och trogen tjänst som polis i Åsele sedan 1984 är det dags för Christer Svensson att dra sig tillbaka och gå i pension.

Tre nya döda i Västerbotten

Länet I dag torsdag rapporterar regionen att ytterligare tre personer avlidit till följd av covid-19 i länet, två under dagen och en i tisdags.