Lördag 4 juli 2020

Lokaltidningen

Minnen från Övre Vojmådalen

UMEÅ · Published feb 20, 2020 at 17:15

Nyligen träffades 16 medlemmar av Övre Vojmådalens Gille i Umeå i 7:ans lokal på Mariehem. Dagens gäst var ”Syster Brita” Edberg.

Hon berättade om sina 20 år, på 80- och 90-talet, som distriktssköterska och barnmorska i Dikanäs men med hela övre Vojmådalen som arbetsfält. Arbetet innebar ett stort ansvar med många snabba och svåra beslut. Trots avstånden blev det en närhet till och kännedom om  patienternas problem. På gott och ont.

Trots att de flesta av gillets medlemmar bor i Umeå sedan länge blev det många igenkännande leenden när Brita berättade med inlevelse och glimten i ögat. Hon tackades med en varm applåd och ett välkommen åter.

Gillet är en ideell förening och en mötesplats för boende i Umeåregionen med intresse för byarna i Övre Vojmådalen. Det bildades 2017 och initiativtagare är Åsa Löfström.

Hästveckans framtid

LYCKSELE När arrangörerna för Hästveckan inte orkar längre finns det unga nya krafter som är redo att ta över. Haley Nystedt är en av dem och ser fram emot att arrangera en egen...

Drönarna flyger närmre

ÅSELE Allt började med en etablering av vindkraft i södra Lappland, vilket ledde till att Åsele nu är delaktig i ett forskningsprojekt för samhällsnyttiga drönare. Arbetet med...

Eldningsförbudet upphävs

INLANDET Eldningsförbudet i södra Lappland upphävs efter ett möte med länsstyrelsen.
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport