Måndag 18 november 2019

Lokaltidningen

Maria Gardfall får sitt kulturstipendium av Britt-Inger Pettersson, hembygdsföreningen Gratians ordförande samt Stig Anderback, sekreterare. Foto: KARIN MALMFJORD

Maria fick stipendium

UMNÄS · Published jul 17, 2019 at 09:15

Som vanligt, första söndagen i juli, var det dags igen. Bygdemuseet Gratian i Umnäs öppnade för sommaren, Intresseföreningen Umnäsara gräddade våfflor till kaffet och Gratianryttarna bakade tunnbröd och sålde.

Karin Malmfjord, kommunstyrelsens vice ordförande, informerade om Storuman som Årets kulturkommun i Västerbotten och de aktiviteter som väntar runt om i kommunen under året som kommer. Karin gav en eloge till alla frivilliga kulturarbetare i kommunen och överlämnade blommor till hembygdsföreningens styrelse. Blommor som inte går att köpa utan som har odlats och förädlats av henne själv.

Föreningens ordförande, Britt-Inger Pettersson, överlämnade kulturstipendium till Maria Gardfall. Maria har förvaltat sin mor Theas målningar och texter från och om Gratianbygden och på ett generöst sätt gett alla tillgång till detta kulturarv.

Ett hedersomnämnande delades ut till företaget Umlax som sedan 2002 bedrivit fiskodling i Slussfors. Utöver arbetstillfällen till bygden har också fiskodlingen skapat goda tillväxtmöjligheter för den vilda fisken i berörd del av Umeälven och i Umnässjön. Detta i sin tur har satt Gratianbygden på fiskekartan och gett inkomster till fiskerättsägarna. Då ägaren Josef Nygren inte hade möjlighet att närvara fick Daniel Bergfors motta utmärkelsen.

Bygdemuseets tema i år är landskapsfoton från bygden, fotograf Lars Nyquist samt målningar och konstverk av några av bygdens amatörer, Börje Rydenfalk och Berta Nilsson Granberg.

På Bygdemuseet finns flera pärmar av urklipp från bygden, ljudinspelningar samt videofilmer från skogsavverkningar förr och nu samt en cd med Thea Gardfalls målningar.

Belönad för sin forskargärning

Risbäck Umeåforskaren Nils Skoglund, från Holmsjö, utanför Risbäck i Dorotea, har prisats av Kungliga Skytteanska samfundet.

Förslag om dyrare VA-taxa för fast boende

HEMAVAN Fritidshusökningen i Hemavan innebar att en helt ny vattentäkt måste ordnas. Nu ser det ut som om ortsbor tvingas stå för en större del av kostnaden än fritidshusägarna i...

Pigg 80-åring firades med jubileumslunch i Lycksele

LYCKSELE Det var både festligt och fullsatt när SPF Seniorerna i Västerbotten firade föreningens 80 år med en jubileumslunch i Lycksele. – Det var en väldigt givande, spännande...

Christer Hedlund blev Årets företagare

LYCKSELE Christer Hedlund, Maxmoduler, utsågs på fredagkvällen till Årets företagare på Guldkalaset i Lycksele. Ytterligare sju företag och en förening, Lycksele Ateljé,...