Onsdag 23 juni 2021

Lokaltidningen

Mandelpotatisen lyftes fram

LYCKSELE · Published maj 19, 2021 at 15:15

Sedan en tid tillbaka är det inte så självklart att lokalt odlad mandelpotatis finns tillgänglig för alla i länet som vill äta den. Butiker, restauranger och övriga matställen har signalerat att det tidvis är svårt att få leveranser. Detta trots att det är den ”grönsak” som under ett stort antal år utgjort en av våra viktigaste råvaror.

Den har till och med varit en av de oftast förekommande symbolerna för vårt län i olika matevent. Den återfinns också ofta i böcker och tidningar om mat, inte minst inom det gastronomiska området. Västerbotten har ansetts vara det län där mandelpotatisen trivs bäst och normalt är den av mycket hög kvalitet.

Tyvärr har odlarna av mandelpotatis i länet haft ett antal år med dåliga, eller mindre bra, förutsättningar för en god skörd av mandelpotatisen. Bladmögel är normalt inget problem för konventionella odlare som bekämpar kemiskt. Låg skörd blir det också om frosten kommer tidigt. För mindre odlare finns det andra lösningar att ta till. Om man kommer igång med odlingen snabbt så kan man, om man upptäcker bladmögel, avlägsna potatisblasten omgående. Härigenom kan man också få ett hårdare och mer tåligt skal på sin potatis.

Antalet potatisodlare har minskat drastiskt i länet under senare år. Numera hämtas en stor del av potatisen vi köper i butik från södra Sverige. All pommes frites, med flera potatisprodukter, importeras från andra länder, som Nederländerna och Belgien.

Det var bakgrunden till den kurs som anordnades inom projektet Lapland Culinary för potatisodlare med projektledaren Ulla Blomqvist som kursansvarig. Kursen var förlagd till Medborgarhuset i Lycksele, där det också serverades olika rätter baserade på mandelpotatis från Överrödå till lunch som ”demo”, under former godkända av smittskyddsenheten i länet.

Populära föredragshållare var två av länets experter på potatis; Anders Nilsson, potatisodlare från Selet och den tidigare potatiskonsulenten i länet, Ingemar Nilsson. Huvuddelen av kursdeltagarna var odlare eller blivande odlare längs Vindelälven. Det lärdes ut en stor mängd kända fakta men det var också en del nyheter med. De båda fick också besvara ett stort antal frågor under dagen från såväl nybörjare som alerta och kunniga odlare.

Kursen blev mycket uppskattad av deltagarna och nu ser nog alla fram mot en sommar 2021 som kan vara gynnsam för odling av framförallt mandelpotatis.

Fler nyheter från Södra Lappland
Lokaltidningen rekommenderar

Samer protesterar mot nybyggen

TÄRNABY Byggplanerna som inkräktar på den samiska miljön i Tärnaby vållar protester. Sameskolan finns på området där man nu planerar att bygga fritidshus.

Screening dröjer i Västerbottens län

VÄSTERBOTTEN Karl Franklin, professor och överläkare vid Kirurgcentrum vid Norrlands Universitetssjukhus och processledare på Region Västerbotten, berättar att planen är att...

Budget efter befolkning

VILHELMINA Vilhelminas budget för 2022 prioriterar äldreomsorg och hemtjänst, men kommer innebära stora nedskärningar inom skolan. Samtidigt tror oppositionen att budgeten blir...

85 björnar får fällas – kraftig ökning

SÖDRA LAPPLAND En tilldelning på 85 björnar och en uppdelning av länet i två stora jaktområden. Det är några av delarna i beslutet för höstens licensjakt som fattats av...
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar