Lördag 4 juli 2020

Lokaltidningen

Lokal mat lärs ut i Dorotea

DOROTEA · Published mar 20, 2020 at 11:15

En kurs, Lapland Culinary, har startat som riktar sig till mindre matställen och caféer, på restaurangskolan i Vilhelmina. Kursledare 9-10 mars var före detta landslagskocken Carina Bryding. Ämnet var matlagning med lokala råvaror. Carina Bryding, som härstammar från Norrland, brinner för ekologiska och närproducerade råvaror. Hon var en mycket entusiastisk ledare som inspirerade oss stort.

Vi har fantastiska råvaror som oftast inte värdesätts, viltkött, fisk, bär och växter. En morot smakar inte på samma sätt i Norrland som i södra Sverige, på grund av av ljus, växtsätt och jordmån, därför måste man tänka på att komponera maträtter med smak och öga, utifrån våra förutsättningar.

15 personer från olika delar av Västerbotten lagade sallader, matvåfflor, matiga smörgåsar, soppor och pizzor med lokala råvaror. 

Vi överraskades alla av hur man kan förändra och skapa goda måltider på ett nytt sätt. Att sätta ihop råvaror som grönkål, inlagda betor, tunnbröd, fisk, hjortronsylt och kryddor med mera blev mycket uppskattat. 

Som liten entreprenör i matbranschen, har man stora möjligheter att ändra i menyer, byta leverantörer och själv påverka utbud och efterfrågan med kort varsel, så utbildningstillfällen som detta är mycket uppskattade.

Hästveckans framtid

LYCKSELE När arrangörerna för Hästveckan inte orkar längre finns det unga nya krafter som är redo att ta över. Haley Nystedt är en av dem och ser fram emot att arrangera en egen...

Drönarna flyger närmre

ÅSELE Allt började med en etablering av vindkraft i södra Lappland, vilket ledde till att Åsele nu är delaktig i ett forskningsprojekt för samhällsnyttiga drönare. Arbetet med...

Eldningsförbudet upphävs

INLANDET Eldningsförbudet i södra Lappland upphävs efter ett möte med länsstyrelsen.
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport