Lördag 7 december 2019

Lokaltidningen

Uppläsaren Inger Johansson läste en text som var hämtad från den danska författarinnan Karen Blixens novell Babettes gästabud. Foto: RUNE G ÅKERLUND

Kura skymning firades i Lycksele

LYCKSELE · Published nov 27, 2019 at 10:15

I regi av Föreningen Norden i Lycksele, biblioteket och Vuxenskolan genomfördes Kura skymning med ett arrangemang på biblioteket.

Kura skymning är en del av den nordiska litteraturveckan som stöds av Nordiska rådet och genomförs en vecka i november i alla nordiska länderna samt Baltikum med uppläsning från en nordisk författares bok. Syftet är att öka intresset att läsa nordisk litteratur.

Årets text var hämtad från den danska författarinnan Karen Blixens novell Babettes gästabud. Karen Blixen är kanske mest känd för att sin bok Farmen i Afrika, där hon berättar om hur hon och maken Bror Blixen under 1900-talets början drev en kaffeplantage i det som nu är Kenya.

Boken låg som underlag för storfilmen Mitt Afrika med stjärnorna Meryl Streep och Robert Redford i huvudrollerna. Den fick en Oscar för bästa utländska film. Kaffefarmen gick dock i konkurs, paret Blixen skilde sig och Karen Blixen flyttade 1932 hem till Danmark, där hon för sin försörjning återupptog ett skrivande hon påbörjat redan i sin ungdom. Hennes böcker böcker blev redan från början en stor succé och hon var i flera år en het kandidat till Nobelpriset, som hon dock inte fick.

I Lycksele läste Inger Johansson några utdrag ur novellen och detta kompletterades av Nordens ordförande Rune G Åkerlund, som också berättade en del om Karen Blixen som person och författare.

Norden-avdelningen bjöd på fika med bröd bakat av Sigridur Arnadottir och Anna-Britta Norrman och det samtalades om det som blivit uppläst och mycket annat innan kvällen avslutades, efter nära två timmars samvaro.

Nu ska utsläppen minska

SORSELE När Scanmining fick tillstånd att starta gruvdrift i Ersmarksberget mellan Storuman och Sorsele fick bolaget inte släppa ut mer än 500 kilo zink per år. Men det dröjde...

Tre VM-guld till Storuman

STORUMAN Redan under torsdagsförmiddagen lyckades tre armbrytare från Storuman armsport vinna varsin guldmedalj under VM-tävlingarna i Polen.

Miljonbelopp finns för att främja samisk litteratur

STORUMAN För ett år sedan gav Satens kulturråd 2,2 miljoner kronor till Storumans kommun för att utöka den samiska bokbussverksamheten i södra Lappland. – Efter beskedet om att...