Måndag 18 november 2019

Lokaltidningen

Artisten och mångsysslaren Lars Jonas Johansson. Foto: BRITT-INGER PETTERSSON

Kulturdag i på Gratian i Umnäs

UMNÄS · Published jul 26, 2019 at 06:15

"Ja ha för många mil, så jag kan int ha nån elbil, som bara gå, sä långt som sladden nå!" Det var en av flera egna visor som artisten och mångsysslaren Lars Jonas Johansson sjöng vid Kulturdagen på Bygdemuseet Gratian i Umnäs. Många jojkar med inspiration från fjällvidder, renskiljning och kalvmärkning fanns på reportoaren. Alla framförda med stark inlevelse. "Den som jojkar, jojkar något och blir själv en del av den."

En av musikgruppen Noicemakers, som Lars Jonas tillhör, välkända visor skildrar frustrationen över Vattenfalls dämningar i Björkvattsdalen. Den har fått till följd att "hela byn är full av advokata som allri fått betalt!" Av de många applåderna att döma var publiken mycket nöjd över Lars Jonas framträdande.

Presentation och uppläsning av två författare som fått Augustpriser för sina böcker gjordes av Lars Lönnback och Maria Gardfall. Lars med boken Svälten av Magnus Västerbro. Hungeråren 1867-69 var en av de värsta naturkatastroferna i Sverige vars effekter förvärrades genom felaktiga politiska beslut. Den utgjorde starten för massemigrationen till främst Nordamerika.

Maria med Linnea Axelssons bok Aednan. Två samefamiljer i Norrbotten speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Författaren skildrar också Sveriges koloniala politik.

Bo Anders Johansson läste ur sin morfar Manfred Sundbergs dagbok hur en småbrukare tänkte och tyckte i början av 1900-talet i byn Ankarsund. Bo Anders gav också exempel från de stora barnfamiljerna i Tornedalen, skildrade av Samuli Paulaharji, finsk professor och chef för Uleåborgs museum.

Stig Anderback läste ur Bo Johanssons samlade verk där bland annat vreden över utnyttjandet av Lappmarkens naturresurser och vemodet över avfolkningen av hembygden ofta förekommer i hans dikter. Penningmätarnas kampanjer som omskrivit folkomflyttningar till den förfinade statskonst, som förklarar varför det är rätt att i ena tiden uppmuntra flyttningen till Norrland och i den andra tiden locka folk att flytta därifrån och skämmas över sina livsverk.

Men det är inte att ta miste om nybyggarnas livsvilja när den åttaårige sonen svarar sin far: "Ja skull hjalp till å slå med sjukvarterslien. Då komme pappa o to å me lien å sa att lien va för stor för me. Men då frässt ja till åt han: Så pass en lie måst man väl ha då man ha börje skola!"

Avslutningsvis sjöng alla sången om Gratiamor, författad av Lars Lönnback. Sången om folket som Gratian bebor. Därmed var en lyckad kulturdag till ända, men flera i framtiden, hoppas vi. Medarrangör var Vuxenskolan.

Belönad för sin forskargärning

Risbäck Umeåforskaren Nils Skoglund, från Holmsjö, utanför Risbäck i Dorotea, har prisats av Kungliga Skytteanska samfundet.

Förslag om dyrare VA-taxa för fast boende

HEMAVAN Fritidshusökningen i Hemavan innebar att en helt ny vattentäkt måste ordnas. Nu ser det ut som om ortsbor tvingas stå för en större del av kostnaden än fritidshusägarna i...

Pigg 80-åring firades med jubileumslunch i Lycksele

LYCKSELE Det var både festligt och fullsatt när SPF Seniorerna i Västerbotten firade föreningens 80 år med en jubileumslunch i Lycksele. – Det var en väldigt givande, spännande...

Christer Hedlund blev Årets företagare

LYCKSELE Christer Hedlund, Maxmoduler, utsågs på fredagkvällen till Årets företagare på Guldkalaset i Lycksele. Ytterligare sju företag och en förening, Lycksele Ateljé,...