Måndag 17 juni 2019

Lokaltidningen

Kent Hellqvist underhöll på paltfesten i Sorsele. Foto: EIVOR LUNDQUIST

Innehållsrik start på det nya året

SORSELE · Published maj 20, 2019 at 09:15

Sorsele PRO-förenings nya år inleddes med kurser som medlemmar varit aktiva i. Sittgympapassen på seniorboendet med Dency Alenius som ledare är till för att tillgodose kroppens bästa.

Föreningens sånggrupp har träffats en gång i veckan för att sjunga. Tyvärr har de inte någon ledare men en medlem, Manbert Karlsson, spelar dragspel och har förgyllt gruppen med ackompanjemang till gamla låtar. Pausen med kaffe, roliga historier och minnen från förr har inneburit många skratt. Bra medicin för kropp och själ.

En nätbindarcirkel har det varit, där nät med stora hål har eliminerats. Det var nära att kursen inte blivit av, men till alla med trasiga nät blev glädjen stor när Sigvard Berglund lovade att leda kursen och dela med sig av sina kunskaper. Denna sommar får fisken akta sig för nät i Sorseles vatten.

Föreningens teatergrupp med sex deltagare har under ledning av Greta Andersson samlats för att träna och agera i en pjäs om Super Market.

Den tjugonde februari var det dags för vinterns höjdpunkt, paltfesten. Sex duktiga paltkokare i föreningen hade kokat palt – palt med fläsk i, palt med stekt fläsk och glutenfri palt. 62 paltsugna medlemmar lät sig väl smaka av palten. Den palt som blev över köptes direkt.

Dagens höjdpunkt, underhållning av Sorselesonen Kent Hellqvist som återvände till hembygden för att roa Sorseles PRO-are med musik och sång av både nya och gamla låtar. Hans uppträdande uppskattades med många hjärtliga applåder. Innan paltförtäringen var Sorseles bibliotekarie inbjuden. Hon informerade om att låna böcker och hur man startar en läsecirkel. Studieansvarige Greta Andersson inspirerades att starta en cirkel. Snabbt anmälde sig några och en cirkel är igång.

Föreningen har haft årsmöte på River Hotel med subventionerad lunch till medlemmarna. Innan årsmötets öppnande fick de 52 medlemmarna se och höra teatergruppens framförande. En sketch om hur blivande anställda fick redogöra för varors exponering i en ny affärsidé, supermarket. Skratt och applåder fick de agerande ta emot.

Ordförande Tage Karlsson tackade för underhållningen och medlemmarnas deltagande. Han avslutade årsmötet med att påminna om den stundande vårfesten och den påtänkta resan under sommaren.

Så har vårvintern för Sorseles PRO-are varit hittills. Det är bara boulegruppen som önskar bättre väder för att börja spela.

Grahn inte topp tre – men har fått fram sitt budskap

DOROTEA På söndag frågas de tre toppkandidaterna inför Liberalernas partiledarval ut i Umeå. Nicke Grahn, Dorotea, är inte en av dom.

Brist på trafiklärare – väntan på körlektioner blir lång

Vilhelmina/Länet Många trafikskolor i länet har det tufft att hitta lärare, vilket leder till att eleverna får vänta flera veckor på att boka körlektioner. "Det är inte alls bra".

Fler finner Björnlandet

ÅSELE Antalet besökare i Björnlandets nationalpark i ökar och 2019 väntas bli ett nytt toppår.

Låg moms – men inte för allt

Länet Momsen på naturguidningar har sänkts, höjts och sänkts igen under loppet av ett och ett halvt år. Höjningen från 6 till 25 procent i KD- och M-budgeten stoppas av en ny...