Måndag 25 maj 2020

Lokaltidningen

Ulla Frank, Connie-Marie Rudolfsson och Karin Eliasson. Karin har varit medlem i HjärtLung i 60 år. Foto: ULLA FRANK

HjärtLung fyllde 75 år

LYCKSELE · Published jan 5, 2019 at 18:15

I oktober hade Lycksele HjärtLung förening 75-årsjubileum för medlemmar på Hotell Lappland. 352 medlemmar deltog. De hälsades välkomna med en välkomstdrink och fick sedan bänka sig vid dukade bord.

Underhållare för kvällen var Gun Rehnman och Anders Östman som höll igång med sång och historier och engagerade publiken att sjunga med. God middag och efterrätt serverades vid borden, likaså kaffe och kaka, allt gratis för medlemmarna.

Länsordförande Ulla Frank, tillika styrelseledamot och före detta ordförande i Lyckseleföreningen, delgav en historik om föreningens tillkomst och utveckling under dessa 75 år. Framgångssagan för Lycksele HjärtLung förening är att det bedrivs en stor blandning av hälsofrämjande aktiviteter varje vecka, närmare bestämt 13, som dessutom är gratis för medlemmar.

Detta beror på alla ideella krafter som arbetar helt gratis i föreningen. Utöver detta är det studiecirklar, resor, föreläsningar och andra aktiviteter och trevligheter, alltid subventionerade för medlemmar. Utbudet och kvalitén på aktiviteterna har gjort att föreningen ökat stort i medlemsantal.

Denna dag hade föreningen 822 medlemmar. Ulla berättade också om en medlem som varit med i föreningen i 60 år, Karin Eliasson. Hon har varit föreningsaktiv på alla nivåer i organisationen i 37 år. Från länsföreningen överlämnade Ulla ett blomsterarrangemang.

Lycksele HjärtLung är Sveriges tredje största HjärtLungförening och också störst av länets tolv lokalföreningar. Karin Eliasson anslöt uppe på scenen i firandet.

Förbundsledamot Sören Skoglund, Åsele, överlämnade ett diplom från riksförbundet HjärtLung samt en gåva från Åsele HjärtLungförening. Kommunpolitiker Gunilla Johansson överlämnade en check från kommunen på 5 000 kronor. Efter detta förflyttade sig Gun och Anders för att spela upp till dans. Snabbt fylldes dansgolvet av glada och dansanta medlemmar.

Sen vår drabbar renkalvar

AMMARNÄS Kyla och mycket snö i fjällen kan i värsta fall innebära att upp emot hälften av renkalvarna som nu föds inte överlever till sommaren. – Vajorna har börjat föda sina...

"Hela agerandet är fruktansvärt"

SORSELE Hovrättens dom i förra veckan ser ut att bli sista ordet i konflikten om ersättning för fjällnära skog som inte får avverkas. – Jag skulle bli förvånad om domen...

Konsten att timra hus

VILHELMINA Det finns ett stort intresse för att lära sig den urgamla konsten att timra. Meborgarskolan i Vilhelmina ordnar i sommar ett antal kurser i den ädla konsten....

Satsar på fler vikarier med ny webbutbildning

ÅSELE I coronatider satsas det extra mycket på vård och omsorg. Åseles äldre- och funktionshinderomsorg har tillsammans med Lärcentrum i Åsele anordnat infoträffar där de...