Lördag 4 juli 2020

Lokaltidningen

Cuno Bernhardsson har hållit en intressant föreläsning i Lycksele om förre VK-redaktören, riksdagsmannen och landshövdingen Gustav Rosén (1876-1942). Foto: LARS DYVERFELDT

Historien om Gustav Rosén

LYCKSELE · Published mar 7, 2020 at 13:15

Om Gustav Rosén, legendarisk landshövding i Västerbotten1931-1942, kåserade Cuno Bernhardsson vid ett arrangemang på Lycksele biblioteket under marknadslördagen i slutet av februari.

Bernhardsson har i många år arbetat på folkrörelsearkivet i Umeå där han fått sammanställa mycket material med anknytning till Västerbotten och Umeå, bland annat material om Gustav Rosén och hans värld.

Under rubriken ”Från agitator till en man i staten” berättade Bernhardsson och visade gamla foton, många av dem tagna av Rosén själv, om Roséns liv. Det började i en banvaktarstuga i Småland och fortsatte med utbildning till underofficer vid Göta Artilleriregemente. Med sina erfaranheter från järnvägarna i Småland sökte han sig upp till järnvägsbygget av Ofotenbanan, mellan Kiruna och Narvik, där han var schaktmästare. Där såg han och upprördes av hur man slösade med både material och människor, som oftast levde och arbetade under verkliga missförhållanden.

Rosén började skriva i tidningarna och sedan i en skrift, ”Förhållanden och missförhållanden vid Ofotenbanan”, där han kritiserade ledningen och framför allt ägaren staten som inte med kraft tog tag i missförhållandena. Hans kritik blev mycket uppmärksammad och debatterades i riksdagen.

Han deltog också i utstakningen av Kiruna stadsplan.

Rosén hade gift sig med Tyra Lindfors från Sävar och efter tre år i Malmfälten flyttade han till Umeå och blev redaktör för den nystartade liberala tidningen Västerbottens-Kuriren som kämpade för demokrati och parlamentarism i den då mycket högborgerliga staden som dominerades av affärsmän och militärer.

Han var också en ledande person inom nykterhetsrörelsen.

Roséns skriverier var träffsäkra och ibland ironiska vilket ledde till att han dömdes för tryckfrihetsbrott och åkte in i fängelse. När han kom ut hyllades han av tusentals människor. Det ledde till ett uppsving för det så kallade Norrlandsfrisinnet, som kämpade för nykterhet, minskning av militära utgifter och allmänn sprarsamhet med samhälleliga resurser och där Rosén med hjälp av VK och på andra sätt kunde sprida sina ideer.

1912 blev han försvarsminister i C G Ekmans borgerliga regering där han bland annat verkade för förbättringar för manskapet och mera demokrati i försvaret. Han var också statsrevisor en tid. Men framför allt drev han frågor som skulle gynna Norrlands utveckling.

När han sedan 1932 blev landshövdling i Västerbottens län kunde han ännu mera arbeta för länets bästa. Han stödde utvecklingen av jordbruket, som då ansågs som en framtidsnäring, men inte med bidrag utan som hjälp till självhjälp. Han bildade hushållningssällskapet, trädgårdsföreningar, lantmanna- och hushållskolor och mycket annat.

Roséns insatser för Norrland och Västerbotten var betydande och han försökte med skrifter och andra sätt sprida kännedom om denna nordliga del av Sverige som då i mycket var okänd för både makthavare och gemene man.

Rosén har satt djupa spår i Umeås historia, där han alkoholpolitiskt försökte torrlägga Umeå, och där han bråkade med de borgerliga makthavarna med sina skriverier i VK.

Gustav Rosén dog 1942 och han är begravd på Västra Kykogården i Umeå. En byst av honom finns på Rådhusesplanaden.

Många av Roséns barn och barnbarn har nått höga poster inom bland annat kultur, tidningsvärlden och samhällelig administration.

Arrangörer av föreläsningen var föreningen Norden i Lycksele, STF, biblioteket och Vuxenskolan.

Hästveckans framtid

LYCKSELE När arrangörerna för Hästveckan inte orkar längre finns det unga nya krafter som är redo att ta över. Haley Nystedt är en av dem och ser fram emot att arrangera en egen...

Drönarna flyger närmre

ÅSELE Allt började med en etablering av vindkraft i södra Lappland, vilket ledde till att Åsele nu är delaktig i ett forskningsprojekt för samhällsnyttiga drönare. Arbetet med...

Eldningsförbudet upphävs

INLANDET Eldningsförbudet i södra Lappland upphävs efter ett möte med länsstyrelsen.
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport