Onsdag 24 februari 2021

Lokaltidningen

Foto: S. HERMANN/F. RICHTER/PIXABAY

Hellre Torgny Mogren än Europe...

MARSFJÄLL · Published feb 17, 2021 at 10:15

Den här vintern har gett hela landet snö och is som verkar ge vintersportandet ett uppsving. Det tar slut på skridskor, skidor och spadar i butikerna. Folk är utomhus av flera orsaker och snö är en glädjande anledning till skillnad från en del andra tristare anledningar nu som vi får tampas med.

Under min uppväxt var det längdskidor som gällde. I de dagliga skidtävlingarna i Klimpfjälls skola var jag ständig trea efter vinnaren Janet, som senare kom att tävla i OS med sin snowboard och tvåan Sara. Vi hade som sport att hinna ikapp turister på elljusspåret och skrika UR SPÅR och snabbt saxa förbi i uppförsbackarna för där hade vi överlägsen teknik. 

På fritiden då vi sydde lampskärmar eller blommor av nylonstrumpor på kurs med Unglottorna var tv:n på med tremilen och Gunde, Wassberg och Mogren tog medaljer i alla valörer hela tiden kändes det som. Radion stod på i lunchrummet på skolan och alla visste hur många sekunder det var till närmaste finländare eller norrman. De flesta var galna i killarna i Europe eller A-ha medan jag tänkte gifta mig med Torgny Mogren eller ännu hellre bli en ny Billan. 

Livrädd för de branta nedfarterna i slalombacken i Klimpfjäll stretade jag på med med mina nya längdskidor med de moderna coola bindningarna med en liiiten metallbygel. Så smidigt mot de tjorviga råttfällorna. Mamma åkte alltid skidor och pappa gillade ny teknik så då fick jag världens bästa skidor, så glad, så nöjd var jag.

Under universitetstiden i Umeå hittade jag en lika längdskidstokig kompis från Stockholm. Vi fyllde en termos och hejade hela dagen på alla åkare som kom till spåret kring Bräntberget och tävlade och vi var euforiska. Vi hoppades alltid att få en inbjudan till nån fest i Röbäck för att hänga med Elofsson, men icke. Hon hade sedan den goda smaken att flytta till Falun och bo intill skidstadion Lugnet så vi skrek oss hesa när Charlotte Kalla och Johan Olsson tog sina VM-guld. Ute på banan under tävlingarna var vi ivriga supporters. Våra aningen mer diskreta familjer drog sig undan längre in i skogen och grillade korv medan vi höll på att vifta Hellner och ryssarna i huvudet med våra flaggor.

Numera är jag varken rädd för att åka i slalombacken eller drömmer om att bli en Billan. Däremot spricker jag nästan av stolthet då det svenska längdskidslandslaget är i Saxnäs och tränar inför årets VM. Funderar på om de vill ha en hysteriskt fanatiker i skogen som vifftar med en flagga kanske? Allt för att få rätt stämning, tänkte jag, men antar det är förbud mot publik i årets VM så det blir enbart pinsamt. Att mitt mångåriga erfarenhet som hejare blir en hälsorisk istället för en givande aktivitet känns oerhört sorgligt. All denna träning till ingen nytta.

Kanske står här på gården och skriker lite lätt några hejarramsor och peppande ord som flyger över Insjön bort till skidspåren på andra sidan. Vet ju att jag kommer att ställa mig bakom soffan för jag vågar inte se på tv-bilden och skrikgråta vid tävlingarna, eller ha sändningen igång på jobbet och försumma alla stackars kunder som kommer in vid varvningen på mataffären. 

Så kanske lite uppvärmning kan behövas ändå, men jag har ju lovat familjen att låta bli...

Fler nyheter från Södra Lappland

Fjällskogsägare tillfrågas inte av staten

SORSELE När miljödepartementet nyligen skickade ut Skogsutredningen på remiss fick inga fjällskogsägare eller allmänningsförbund i norr chans att påverka besluten. – 185...
Lokaltidningen rekommenderar

Simhall blir sportcentrum

HEMAVAN Den tidigare stängda simhallen i Hemavan byggs nu om till ett sportcentrum där det kommer att bland annat finnas klätterväggar, gym och plan för padeltennis. – Vi kommer...

I morgon vill Linn ta guld

SAXNÄS/OBERSTDORF I morgon drar skid-VM i gång och det börjar direkt med sprinten och en klar medaljchans för Lyckseleuppväxta Linn Svahn. – Det känns stort att åka på mitt...

Het debatt kring rivning

Vilhelmina Det blev en lång och tidvis het debatt när frågan om en rivning av ett av husen på Strandvägen skulle avgöras i kommunfullmäktige. Med röstsiffrorna 13 mot 10 gick...

Skola stänger i Åsele

ÅSELE Från och med imorgon, torsdag, blir det hemundervisning för årskurserna 6 till 9 i Åsele. Anledningen är den ökade smittspridningen av covid-19.

Mycket allvarligt läge i Västerbotten

LÄNET "De här rekommendationerna är ditt personliga ansvar att följa", säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark under dagens information från Region Västerbotten.

Ny plan för bättre miljöarbete

STORUMAN Storumans kommunfullmäktige har nu godkänt en ny avfallsplan som ska leda till ökad sopsortering bland kommunmedborgarna. Samtidigt så sänks också grundavgiften för...
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar