Lördag 20 juli 2019

Lokaltidningen

Glesbygds-Arvid besökte Tuggengårdens ljusfest

TUGGENSELE · Published jan 10, 2019 at 14:15

Sällskapet Olle Blombergs vänner bjöd tidigare på förvintern in till arrangemanget Ljussöndag i Tuggengården under allhelgonahelgen.

Dagens gäst var författaren, krönikören och poeten Owe Eliasson från Kussjön, Vindeln, även kallad Glesbygds-Arvid. Han introducerades av ordförande Elisabet Lindgren och studieförbundet ABF mitt i Lappland. Sorlet vid kaffeborden tystnade och alla lyssnade till de både lyriska och tokroliga stycken som han läste ur sina böcker.

En del besökare var alldeles nya i gården och några av sällskapets medlemmar guidade dem efter Owes framträdande genom gårdens och konstnärens historia. 

Gården var pyntad både utom- och inomhus med marschaller, lyktor och ljus. Det välfyllda kaffebordet med minst fjorton olika sorters kakor blev väldigt uppskattat när det bjöds till fika.

Senare på eftermiddagen, när mörkret sänkte sig över den snöhöljda trädgården i byn Tuggensele, vandrade de nästan trettiotal besökarna ut till sina bilar; nöjda, glada, fridfulla och mätta till både mage och själ.

Snart dags för återbördande av kvarlevor

LYCKSELE Den 9 augusti, på Urfolkens dag, kommer den största försoningsceremonin i Sveriges historia att ske på Gammplatsen i Lycksele. – Ceremonin är en ritual där alla som...

Renoveras efter skadegörelsen

LYCKSELE I fjol skedde omfattande skadegörelse på samevistet i Lycksele. I sommar renoveras torvkåtan för stora summor pengar, inför försoningsceremonin den 9 augusti. –...

Flera aktörer i samarbete

LYCKSELE Det kommande återbördandet av kvarlevor till Gammplatsen är ett samarbete mellan flera aktörer, som inleddes i början av året.