Tisdag 23 april 2019

Lokaltidningen

Full fart på panterbowlarna

LYCKSELE · Published apr 7, 2019 at 08:15

I Lycksele finns en livaktig förening, Panterbowlarna Lycksele, som har drygt 80 aktiva och spelglada pensionärer som medlemmar. Under höst, vinter och vår fyller dessa kvinnor och män i mogen ålder stadens bowlinghall varje tisdag och torsdag för att träna och spela bowling, men också för att träffas, dricka en kopp kaffe och umgås.

Alla har olika bakgrunder, med varierande yrkeserfarenheter, och man har som pensionär funnit en rolig aktivitet som går att utöva långt in på ålderns höst.

Varje år spelas stadsmatcher mot Piteå, Skellefteå, Umeå och Örnsköldsvik, dubbelmöten med en hemmamatch och en bortamatch. I dessa matcher kan man utläsa att många träningstimmar ger resultat, Lyckseles pantrar är ett mycket svårslaget lag.

Innevarande säsong har man inkasserat sex vinster av åtta möjliga. I den nyligen spelade hemmamatchen mot Örnsköldsvik deltog 32 spelare i varje lag, och det blev en klar seger för Lyckseles pantrar med 16 238 mot 15 651 poäng. Därmed stannar vandringspokalen även framöver i Lycksele. Av hemmaspelarna lyckades av herrarna Östen Persson bäst, skrapade ihop 672 poäng på tre serier, och av damerna Vivi-Ann Lidberg, som fick 504 poäng.

Finalen för stadsmatcherna för säsongen spelades i Umeå, och det var ett prestigeladdat möte. Segraren kan nämligen kalla sig Västerbottens bästa panterlag i bowling. 32 spelare i varje lag deltog. Spännande blev det dock aldrig, då Lyckselespelarna märkligt nog hade en dålig dag, och Umeås jämna duktiga pantrar segrade med klara 15 880 mot 14 728 poäng.

Bästa individuella resultaten bland damerna hade Eivor Åman 548 och Vivi-Ann Lidberg 510 poäng, och bland herrarna var det Umeås ordförande Östen Jansson som fick till ett riktigt pangresultat, 641 poäng. Gösta Göthesson lyckades bäst av Lycksele-spelarna med 590 poäng. Umeås panterbowlare får därmed inneha epitetet Västerbottens bästa panterbowlare denna säsong. Även om en sådan förlust svider lite direkt, fanns inga ledsna miner i bussen hem till Lycksele, utan alla var eniga att nästa säsong ska de få se på annat.

Det har bland Lyckseles pantrar också spelats interna serier över hela säsongen, årets seriespel har haft tre grupper med 20 spelare i varje, uppdelade efter ett rankingsystem med handicap, som korrigeras varje halvår. I grupp 1 segrade Gösta Göthesson med 13 segrar av 19 matcher, tätt följd av Sven Granlund och Östen Persson. I grupp 2 segrade Jan Strindberg också med 13 segrar tätt följd av Kjell-Åke Eriksson och med Thore Åberg på tredje plats.  Och i grupp 3 var det Gunilla Forsén som toppade tabellen med hela 16 segrar, före Martha Vikström och Inga-Greta Lindgren.

I denna sport är det upp och ned, ena dagen spelar man på topp, en annan dag går det helt åt skogen. Trots de talrika tävlingarna som denna grupp pensionärer deltar i, är det viktiga inte att vinna, utan att ha roligt och umgås och diskutera bowlingens mångfasetterade tekniker, med lika många stilar som det finns spelare. Det höga medlemsantalet till trots, är inte medlemstaket ännu nått, varför nya medlemmar är välkomna.

Byggföretagare blir antikhandlare

Dorotea Han lever på att köpa och sälja grejer. Det rör sig från stora hus till minsta lilla antika klocka. Nu har Tommy Pettersson etablerat sig i Dorotea och inom kort öppnar...

Äldreboendet Tranan byggs om för miljoner

STORUMAN Trots kritik från anhöriga och personal så byggs tolv särskilda boendeplatser på Tranan om till så kallade trygghetsboenden. Beslutet fick stöd av C, KD, M och en...

Hjälper barn i Vilhelmina

Vilhelmina Förra veckan började försäljningen av årets majblomma. En tradition som funnits sedan 1907. Pengarna från försäljningen går till barn som har det svårt ekonomiskt. –...

PRO firar 70 – slår på stort

ÅSELE I år fyller både PRO i Åsele och Dorotea 70 år. Det firas ordentligt på festplatsen Trillen i Åsele i början av sommaren. – Det gäller att aktivera medlemmarna, säger...

Vill få unga att stanna

Dorotea Sedan en månad tillbaka sitter Carina T Marcusson som spindeln i nätet när det gäller näringslivet i Dorotea. Hon är projektledare för Dorotea utvecklingscentrum som leds...

Sätter sin tillit till mänskligheten

Världen Förra veckan passerade en pilgrim från USA genom regionen. Hon är ute på en märklig vandring till synes utan slut.