Lördag 20 juli 2019

Lokaltidningen

Full fart på panterbowlarna

LYCKSELE · Published apr 7, 2019 at 08:15

I Lycksele finns en livaktig förening, Panterbowlarna Lycksele, som har drygt 80 aktiva och spelglada pensionärer som medlemmar. Under höst, vinter och vår fyller dessa kvinnor och män i mogen ålder stadens bowlinghall varje tisdag och torsdag för att träna och spela bowling, men också för att träffas, dricka en kopp kaffe och umgås.

Alla har olika bakgrunder, med varierande yrkeserfarenheter, och man har som pensionär funnit en rolig aktivitet som går att utöva långt in på ålderns höst.

Varje år spelas stadsmatcher mot Piteå, Skellefteå, Umeå och Örnsköldsvik, dubbelmöten med en hemmamatch och en bortamatch. I dessa matcher kan man utläsa att många träningstimmar ger resultat, Lyckseles pantrar är ett mycket svårslaget lag.

Innevarande säsong har man inkasserat sex vinster av åtta möjliga. I den nyligen spelade hemmamatchen mot Örnsköldsvik deltog 32 spelare i varje lag, och det blev en klar seger för Lyckseles pantrar med 16 238 mot 15 651 poäng. Därmed stannar vandringspokalen även framöver i Lycksele. Av hemmaspelarna lyckades av herrarna Östen Persson bäst, skrapade ihop 672 poäng på tre serier, och av damerna Vivi-Ann Lidberg, som fick 504 poäng.

Finalen för stadsmatcherna för säsongen spelades i Umeå, och det var ett prestigeladdat möte. Segraren kan nämligen kalla sig Västerbottens bästa panterlag i bowling. 32 spelare i varje lag deltog. Spännande blev det dock aldrig, då Lyckselespelarna märkligt nog hade en dålig dag, och Umeås jämna duktiga pantrar segrade med klara 15 880 mot 14 728 poäng.

Bästa individuella resultaten bland damerna hade Eivor Åman 548 och Vivi-Ann Lidberg 510 poäng, och bland herrarna var det Umeås ordförande Östen Jansson som fick till ett riktigt pangresultat, 641 poäng. Gösta Göthesson lyckades bäst av Lycksele-spelarna med 590 poäng. Umeås panterbowlare får därmed inneha epitetet Västerbottens bästa panterbowlare denna säsong. Även om en sådan förlust svider lite direkt, fanns inga ledsna miner i bussen hem till Lycksele, utan alla var eniga att nästa säsong ska de få se på annat.

Det har bland Lyckseles pantrar också spelats interna serier över hela säsongen, årets seriespel har haft tre grupper med 20 spelare i varje, uppdelade efter ett rankingsystem med handicap, som korrigeras varje halvår. I grupp 1 segrade Gösta Göthesson med 13 segrar av 19 matcher, tätt följd av Sven Granlund och Östen Persson. I grupp 2 segrade Jan Strindberg också med 13 segrar tätt följd av Kjell-Åke Eriksson och med Thore Åberg på tredje plats.  Och i grupp 3 var det Gunilla Forsén som toppade tabellen med hela 16 segrar, före Martha Vikström och Inga-Greta Lindgren.

I denna sport är det upp och ned, ena dagen spelar man på topp, en annan dag går det helt åt skogen. Trots de talrika tävlingarna som denna grupp pensionärer deltar i, är det viktiga inte att vinna, utan att ha roligt och umgås och diskutera bowlingens mångfasetterade tekniker, med lika många stilar som det finns spelare. Det höga medlemsantalet till trots, är inte medlemstaket ännu nått, varför nya medlemmar är välkomna.

Snart dags för återbördande av kvarlevor

LYCKSELE Den 9 augusti, på Urfolkens dag, kommer den största försoningsceremonin i Sveriges historia att ske på Gammplatsen i Lycksele. – Ceremonin är en ritual där alla som...

Renoveras efter skadegörelsen

LYCKSELE I fjol skedde omfattande skadegörelse på samevistet i Lycksele. I sommar renoveras torvkåtan för stora summor pengar, inför försoningsceremonin den 9 augusti. –...

Flera aktörer i samarbete

LYCKSELE Det kommande återbördandet av kvarlevor till Gammplatsen är ett samarbete mellan flera aktörer, som inleddes i början av året.