Måndag 1 juni 2020

Lokaltidningen

Krister Jakobsson, Roland Albertsson och föredragshållaren Thomas Gunnarsson vid månadsträffen i klubblokalen på Karlgårdsvägen i Vindeln. Foto: IVAR SÖDERLIND

En vykortsresa längs Blå vägen

VINDELN · Published apr 5, 2020 at 10:15

Vid Vindelns Filateli- och samlarförenings senaste månadsträff i klubblokalen på Karlsgårdsvägen fanns 20 av föreningens 42 medlemmar på plats.

Efter sedvanligt inledningsfika berättade ordförande Krister Jakobsson om planerade aktiviteter under våren, bland annat om månadsträffarna första onsdagskvällen i varje månad.

Den 25 april var det ursprungligen meningen att vårens regionträff för filateliföreningar som vanligt skulle äga rum i Vindelgallerian på Karlsgårdsvägen med ett 50-tal samlare från Sundsvall i söder till Norrbotten i norr.  

Nu efter coronasmittans ökade utbredning är det osäkert när planerade aktiviteter kan genomföras.

Efter sin inledning överlämnade Krister ordet till Thomas Gunnarsson, som bjöd på en mer än 200 mil lång vykortsresa längs Blå vägen. Thomas är en av många medlemmar i Vindelföreningen och är bosatt i Umeå.

Genom bildvisning ur sin fina samling av äldre och nyare vykort, PT-kort, foton, turlistor och minnesmärken med mera berättade han kunnigt och engagerat. Det blev en intressant historisk resa genom skogar, över fjäll, förbi glittrande sjölandskap, städer och levande landsbygd med början i Traenas övärld i Nordnorge, två timmars båtresa ut i Atlanten, ända fram till staden Pudozj i Karelska republiken i Ryssland.  

Många menar att Blå vägen är Västerbottens läns viktigaste trafikled och ett bevis på ett framgångsrikt internationellt samarbete

Thomas berättade under bildvisningen att det redan i början av 1950-talet funnits planer på att förbättra vägförbindelserna mellan norra Norge, Sverige och Finland. I mitten av 1950-talet bildades den internationella vägföreningen ”Från kust till kust”. Lennart Hartin, läroverkslektor i Lycksele och i många år Blå vägens drivande kraft, kom 1962 på namnet ”Blå vägen” då han på en karta såg att vägen var markerad med blå färg.

Ett stort antal turistsatsningar har etablerats som erbjuder aktiviteter och naturupplevelser i form av marknader, folkfester, forsränning, turridning, draghundar, snöskoter, fiske, sälsafari och även idrottsarrangemang.

På 1960-talet drog Lennart Hartin och hans medhjälpare det blå strecket vidare genom Finland, från Vasa fram till staden Värtsilä i Sovjet, precis vid gränsen mot Finland. Efter Sovjets sönderfall 1990 förlängdes rutten in i Ryssland till Petrozavodsk och år 2000 ytterligare nio mil österut till staden Pudozj. Det är Blå vägens nuvarande ändpunkt i öster, mer än 200 mil från startpunkten utanför Atlantkusten i Nordnorge.

Tuff tid för SoliferPolar

DOROTEA Företaget SoliferPolar i Dorotea har påverkats av pandemin men ännu så länge är produktionen i gång med full styrka. – Man kan säga att vi har fyra stora utmaningar,...

Väntar på besked om pengar till konstgräs

STORUMAN Nästa vecka hoppas Storumans IK på besked om Allmänna arvsfonden godkänner ansökan om stöd till att anlägga en ny konstgräsplan på Storhälla. – Konstgräsplanen kommer...

”Vi har haft ett stabilt läge”

LYCKSELE Samtliga avdelningar på Lycksele lasarett har tilltagit rutiner och handlingsplaner för att anpassa lasarettet till rådande pandemi. Nya lösningar i samarbete med...

Bäverforskning i länet

Länet Förekommer trikiner i svenska bäver- stammen? Det är frågan för ett examensarbete vid SLU där svenska jägarkåren kan bidra med forskningsunderlag.

Långsam älg-tv fascinerar folket

KULLBERG ”Den stora älgvandringen”, som nyligen avslutades, fick tittarna att flockas framför tv:n. Det lockar även till mängder av frågor och funderingar kring älgar, frågor som...