Måndag 17 juni 2019

Lokaltidningen

Författarna till boken om Öreälven besökte Vinliden för att berätta om sitt verk. Foto: ORD & VISOR FÖRLAG

En resa längs Öreälven

VINLIDEN · Published maj 20, 2019 at 10:15

En fin vårkväll gästade författarparet Arne Muller och Ingrid Eriksson samt fotograf Stefan Persson Vinlidens byastuga med bilder, berättelser och den helt nya boken om Örån, eller Öreälven som den heter om man som den här kvällen börjar resan vid havet.

Den 22 mil långa sträckan från mynningen vid Örsten till bäckflödena i Norrbäck presenteras under kvällen på ett mycket fint sätt med personliga berättelser och vackert foto. Inte bara de vackra naturscenerierna visas. Vi får en historik, om hällristningar, medeltida fiskerättigheter, de första broarna fram till dagens entreprenörer i byarna längs ån.

Men också fina vandringsleder, dammar som byggdes för flottningen, små kraftverk och museer presenteras liksom många fina rast- och kulturplatser. Och förstås människor i byarna längs Öreälven. Längre uppströms, mellan Örträsk och Bratten, blir Öreälven till Örån, alltjämt lika slingrande. Slutpunkten i bilder och berättelse, efter att ha gjort nedslag i flera Stöttingfjällsbyar är det mäktiga Alsberget, vid vars fot Örån blir till.

En intressant föreläsning som lockade oväntat många besökare till Vinliden och intresseföreningen som praktiskt ordnat arrangemanget. Författarbesöket och presentationen av boken, Öreälven – Den raka vägen är inte alltid den bästa, har möjliggjorts med bidrag från Södra Västerbottens vattenråd.

Grahn inte topp tre – men har fått fram sitt budskap

DOROTEA På söndag frågas de tre toppkandidaterna inför Liberalernas partiledarval ut i Umeå. Nicke Grahn, Dorotea, är inte en av dom.

Brist på trafiklärare – väntan på körlektioner blir lång

Vilhelmina/Länet Många trafikskolor i länet har det tufft att hitta lärare, vilket leder till att eleverna får vänta flera veckor på att boka körlektioner. "Det är inte alls bra".

Fler finner Björnlandet

ÅSELE Antalet besökare i Björnlandets nationalpark i ökar och 2019 väntas bli ett nytt toppår.

Låg moms – men inte för allt

Länet Momsen på naturguidningar har sänkts, höjts och sänkts igen under loppet av ett och ett halvt år. Höjningen från 6 till 25 procent i KD- och M-budgeten stoppas av en ny...