Fredag 6 augusti 2021

Lokaltidningen

Det skulle hålla svälten borta

NORRBÄCK · Published aug 18, 2020 at 17:15

Jag minns en tid, det var 1940-tal, när min far delade ut ransoneringskort för olika varor som varje hushåll behövde. En kristid – krigstid när man kunde höra bombplan på nätterna och vi mörklade fönstren, så att vi inte skulle synas från luften. Karbidlampans tid.

Då fanns kreatur i varje by – nästan varje gård och självförsörjningsgraden var hög. Ingen behövde svälta i byarna. Ingen överkonsumtion tilläts. Myndighetspersoner kontrollerade antalet kreatur, och om det fanns djur som undanhölls för egen konsumtion. Detta för att inte den urbana befolkningen i städer och tätorter skulle behöva svälta. Det fanns slakterier nära.

Vi kunde gå till byns affär och köpa det vi behövde, som vi inte hade själva och där visa upp ransoneringskuponger. Mängden av en vara stod angiven på kupongen. Ingen överkonsumtion. Det skulle räcka till alla att hålla svälten borta. I affären redovisades alla inköp via de kort som lämnats för varorna. Hur många är medvetna om det utsatta läge som vi är i idag?

I nästan varje by fanns en skola där barnen fick undervisning. Norrbäck, Björkberg, Vinliden, Kroksjö, Vägsele, Pauträsk, Skarvsjöby... Varje läsår fick vi nya läroböcker. Det var ordning och reda i skolbänkarna. I byarna fanns affärer. Norrbäck, Vinliden, Öravan. Poststationer. Telefonväxlar.

Städernas utsatthet idag – ja även på landsbygden är man utsatt, för de flesta byar saknar kreatur som betar, och älgstammen är i minskande. Skogsfågelstammarna är mindre än på 1940-talet. Nästan ingen som odlar korn, havre, råg, vete. När skall vi bli medvetna om den sköra situation som det kan leda till?

Och om elektriciteten blir utslagen? Hur går det då med frysboxen, kylskåpet, vattentillgången, hygienen? Värmen i huset? Ingen bergvärme! Ingen ved att elda med! Ingen vedspis eller kamin. Då står sig staten slätt. Duger till intet! Hur medvetna är vi? Hur beredda är vi? Hur går det för majoriteten och minoriteten? Det tar lång tid att bygga upp säkerhet!

Har corona lärt oss något? Det kan bli dyrbart att inte bry sig! Hur dyrbart skall det behöva bli att fatta långsiktiga, kloka beslut?

Fler nyheter från Södra Lappland
Lokaltidningen rekommenderar

Hot om ett omfattande byggstopp

LÄNET Mark- och miljööverdomstolens beslut om att inte tillåta fortsatt brytning av kalksten i Slite på Gotland kan innebära byggstopp redan i november. 200 000 till 400 000 jobb...

Jannike bjuder upp till allsång

LYCKSELE Under två lördagar i augusti arrangeras det allsång på Lycksele Djurpark. Den leds av Jannike Stenlund med band och de kommer gästas av Lyckseleartisterna William...

Tuffa krav för mackägare

Vilhelmina Nedläggningar av bensinstationer på Vilhelminas landsbygd kan få stora konsekvenser för samhällsservicen, turismen och näringslivet. Det menar Vilhelminas kommunalråd...

Åseleekipaget är nominerade till VM igen

ÅSELE Även i år är ryttaren Ida Hellström och hästen Söråseles Amber nominerade till unghäst-VM i dressyr. – Det skulle vara jättehäftigt, vi har gjort en stor satsning, säger Hellström om chansen att tävla i VM.

Smittskyddsläkaren om smittspridningen: "Oroande"

LÄNET Smittspridningen ökar i Västerbotten.
Läs om
Min sommarpärla
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar