Lördag 21 september 2019

Lokaltidningen

Kristusbilden i underjordskyrkan. Foto: ERLING OLMOSSE

Besök i underjordskyrkan

Kristineberg · Published sep 2, 2019 at 10:15

En busslast RPG-medlemmar från Umeå och Vindeln har gjort en dagsresa. Efter ett fikastopp i Strycksele fortsatte resan mot målet, som var Sankta Anna underjordskyrka i Kristineberg.

Personal mötte upp vid bussen med fordon, som transporterade deltagarna till gruvkyrkan c:a 100 meter ner i berget. Försedda med hjälmar bänkade man sig i det unika kyrkorummet med svag belysning och fick lyssna till guiden Ursula.

Hon berättade först om den märkliga och mycket omtalade händelsen den 28 november 1946. Gruvarbetaren Albert Jönsson hade inlett sitt skift med att inspektera resultatet av föregående dags sprängning. Han överraskades då av den syn som framträdde: en kristusgestalt, nära tre meter hög, framträdde silverglänsande mot den mörka bergväggen. Även andra gruvarbetare såg bilden och gruvfogden lät en fotograf dokumentera den. Bilden och händelsen väckte stor uppmärksamhet vida omkring och spreds muntligt och via media.

Många besökare hann se bilden innan den så småningom oxiderade och blev osynlig. Gruvgången fylldes igen med grus, men en reproduktion i naturlig storlek gjordes utifrån fotografierna. Den bilden finns i fonden av gruvkyrkan, som iordningställdes 1985, nära den plats där den ursprungliga bilden uppenbarade sig.

Arbetet i gruvan fortsatte, men händelsen glömdes inte bort. Guiden berättade vidare om en profetia, som en kvinna i Vilhelmina uttalat i slutet av 1800-talet. Enligt den skulle Kristus visa sig tre gånger före domens dag – en gång i ett berg, andra gången utanför berget och den tredje gången ovanpå berget. 1968 fann man vid renovering i byns Konsum en marmorplatta från gruvan med en nästan identisk bild fast mindre – den andra Kristusbilden alltså.

Det fanns en del märkliga detaljer i profetian från 1800-talet, som kvinnan inte hade kunnat känna till, till exempel ”att människorna kommer att resa i skyn med drakliknande, fräsande föremål”. Hon beskrev även detaljerat hur människor i vårt århundrade skulle komma att leva och tänka.

Efter det mycket intressanta besöket i gruvkyrkan serverades en välsmakande och efterlängtad lunch i Thornégården. Sedan gick färden till Björksele kyrka, där ordföranden Per-Martin Jonasson höll en andakt på temat ”Kristus i berget och i våra hjärtan”.

Under återfärden till Umeå gjordes ett uppskattat stopp vid Mårdseleforsen med tillfälle att njuta av den fina miljön. Flera uttryckte spontant att resan varit mycket intressant och givande.

Christina och Staffan köpte hela kvarteret

Blattnicksele Christina H Espegren och Staffan Eriksson heter de nya ägarna av hela kvarteret på Ringvägen i Blattnicksele. De köpte det utan att att ha sett objektet mer än i en...

Klartecken för vindkraft

STÖTTINGFJÄLLET Mark- och miljööverdomstolen ger nu klartecken till Vattenfall AB och Hemberget energi AB att bygga totalt 118 nya vindkraftverk kring byarna Norrbäck, Risliden...

Dags för den sjunde Vilhelminabiennalen

Vilhelmina På måndag är det dags för den sjunde Vilhelminabiennalen. Temat i år är Vardagsliv i kåta och stuga. – Det är en fortsättning på temat från 2017 års symposium som...

Festlig avslutning på länsöverskridande fotboll

ÅSELE Bäverligan har haft avslutning på säsongen på Lappvallen i Åsele. Då passade man på att mixa alla lag. – Det är ett bra sätt att lära känna varandra, säger Lina Ekegerd,...

Inlandsupproret manifesterar i Stockholm

Inlandet/Stockholm Omkring 110 sympatisörer av Inlandsupproret samlades i dag på Sergels torg för att manifesterera, samtidigt höll Bensinupproret sin egen manifestation. Inez Abrahamzon höll ett...