Tisdag 19 februari 2019

Lokaltidningen

Berättelser hos PRO i Sorsele

SORSELE · Published nov 17, 2018 at 14:15

Sorsele PRO har inlett hösten med ett berättarkafé. Ordförande Tage Karlsson inledde med att hälsa alla välkomna och efterlyste kursledare i olika kurser, bland annat i hur man lagar trasiga nät. Det var en medlem, som anmälde sitt intresse om ledarskap.

PRO-kören och teatergruppen efterlyste också fler deltagare. Uppslutningen blev över förväntan och berättare var det ingen brist på. Nu när Sorsele kommun är utsedd till årets kulturkommun blev berättelserna mycket intressanta.

Dagens tema var barndomsminnen. Greta Andersson inledde med att berätta om kyrkans brudkrona, som kyrkan hade inköpt år 1944 till ett pris av 1 050 kr. Kyrkans syförening skänkte då 450 kronor. Brudkronan fick endast bäras av blivande brudar, som inte hade fått barn före äktenskapet.

Greta berättade också om, att hennes far fick förtroendet att låna brudkronan till sin äldsta dotter, som skulle gifta sig i Värnamo. Han åkte tåg  med denna vackra brudkrona i resväskan och hem igen och därefter återställde den till kyrkan. Förtroendet till denna familj lever fortfarande kvar eftersom Greta hade fått låna kronan till berättar dagen för att alla skulle få se den. 

Nästa berättelse eller händelse i Sorsele var i februari år 1950. Bodil Stenlund berättade med inlevelse om vad hon vid 7 års ålder fick uppleva. Det hade uppstått en brand i Sorsele Folkets Hus. Branden blev förödande för Bodil och hennes familj eftersom de bodde i lägenheten, som inrymdes i fastigheten. Huset brann ned till grunden. Familjen blev därmed bostadslös och med inga tillhörigheter. Goda grannar, släkt och vänner hjälpte familjen med husrum och kläder till dess att de fick ett nytt boende. 

I övrigt berättades det många bisarra och roliga barnhistorier, som lättade upp stämningen och bidrog till många glada skratt.

Festkommittén serverade kaffe och te med gott fikabröd, vilket uppskattades av medlemmarna. Ordförande tackade för en rolig och underhållande eftermiddag och att fler berättar kaféer, som medlemmarna efterlyste, utlovades att genomföras.

Lyckselerestaurang fick utmärkelse för viner

LYCKSELE Munskänkarna i Lycksele har delat ut utmärkelsen Årets vinkrogar till Restaurang 64 grader på Hotell Lappland, för andra året i rad. – Det är kul att det finns en bra...

Snowboard het sport i Klimpfjäll

Klimpfjäll Nu i veckan drar den stora vinter- och sportlovssäsongen i gång runt omkring på våra skidanläggningar i inlandet. I Klimpfjäll är man förberedd och från och med denna...

Polisen nöjda med skoteråkarna i Västerbotten

INLANDET Hos polisen är man i stort sett nöjd med hur skoteråkarna beter sig. Däremot har polisen märkt av en restriktivare hållning hos markägare.

Skogsbolag ställer in jakt

Inlandet I förra veckan ansökte Sveaskog, Holmen och SCA gemensamt om skyddsjakt på älg i Storuman, Lycksele och Åsele kommuner. Av de önskade 70 älgarna beviljade länsstyrelsen bara 20...