Måndag 20 maj 2019

Lokaltidningen

Berättelser hos PRO i Sorsele

SORSELE · Published nov 17, 2018 at 14:15

Sorsele PRO har inlett hösten med ett berättarkafé. Ordförande Tage Karlsson inledde med att hälsa alla välkomna och efterlyste kursledare i olika kurser, bland annat i hur man lagar trasiga nät. Det var en medlem, som anmälde sitt intresse om ledarskap.

PRO-kören och teatergruppen efterlyste också fler deltagare. Uppslutningen blev över förväntan och berättare var det ingen brist på. Nu när Sorsele kommun är utsedd till årets kulturkommun blev berättelserna mycket intressanta.

Dagens tema var barndomsminnen. Greta Andersson inledde med att berätta om kyrkans brudkrona, som kyrkan hade inköpt år 1944 till ett pris av 1 050 kr. Kyrkans syförening skänkte då 450 kronor. Brudkronan fick endast bäras av blivande brudar, som inte hade fått barn före äktenskapet.

Greta berättade också om, att hennes far fick förtroendet att låna brudkronan till sin äldsta dotter, som skulle gifta sig i Värnamo. Han åkte tåg  med denna vackra brudkrona i resväskan och hem igen och därefter återställde den till kyrkan. Förtroendet till denna familj lever fortfarande kvar eftersom Greta hade fått låna kronan till berättar dagen för att alla skulle få se den. 

Nästa berättelse eller händelse i Sorsele var i februari år 1950. Bodil Stenlund berättade med inlevelse om vad hon vid 7 års ålder fick uppleva. Det hade uppstått en brand i Sorsele Folkets Hus. Branden blev förödande för Bodil och hennes familj eftersom de bodde i lägenheten, som inrymdes i fastigheten. Huset brann ned till grunden. Familjen blev därmed bostadslös och med inga tillhörigheter. Goda grannar, släkt och vänner hjälpte familjen med husrum och kläder till dess att de fick ett nytt boende. 

I övrigt berättades det många bisarra och roliga barnhistorier, som lättade upp stämningen och bidrog till många glada skratt.

Festkommittén serverade kaffe och te med gott fikabröd, vilket uppskattades av medlemmarna. Ordförande tackade för en rolig och underhållande eftermiddag och att fler berättar kaféer, som medlemmarna efterlyste, utlovades att genomföras.

Dags för manifestation för Inlandsupproret

Inlandet På lördag är det dags för Inlandsupprorets första manifestation. I lokaltidningens spridningsområdet blir det i Vilhelmina, Lycksele, Åsele och Sorsele.

Åsele kommun i topp tio

ÅSELE I en jämförande skolundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort om kommunernas satsningar och resultat i grundskolan hamnar Åsele i topp tio. För Lycksele ser det sämre ut.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk.

Kommuner går ihop för att lösa problemet

Länet Flera kommuner i Västerbottens inland diskuterar nu ett samarbete för att lösa bristen på familjehem.