Söndag 20 januari 2019

Lokaltidningen

Lars Ekbäck, vd för flygplatsbolaget i Vilhelmina, föreläser om utbyggnaden av Vilhelmina flygplats. Foto: TORE DAVIDSSON

Berättade om utökningen av Vilhelmina flygplats

VILHELMINA · Published nov 7, 2018 at 18:15

HjärtLungföreningen i Vilhelmina har nyligen haft medlemsmöte. Ordförande Tora Ekbäck öppnade mötet med att hälsa alla välkomna och vände sig särskilt till Lars Ekbäck som var dagens föreläsare.

Från och med 1 januari i år har flygplatsen blivit uppgraderad till bankod 3C. Det innebär att dagens flygmaskiner kan operera på start- och landningsbanan med mindre begränsningar.

"Vi jobbar för att utveckla flygplatsen och för att kunna ta emot större plan, det är viktigt både för näringslivet och turismen", säger Lars Ekbäck, vd för flygplatsbolaget.

"Tidigare fanns planer på en helt ny flygplats i Vilhelmina men de planerna har avskrivits på grund av för stora kostnader. Nu planerar vi i stället för en utbyggnad av landningsbanan och att få bort den så kallade landningströskeln", sade han, och fortsatte:

"Det är många som har undrat vad som händer med flygplatsen, men nu när vi har finansieringen säkrad genom lån kan vi gå ut och berätta".

Dagen till ära bjöd föreningen på sallad och kaffe med kaka, därefter visades en film om Vilhelminaprofilen Stina Backman, som var något av en grand old lady. Utan tvekan en äkta Vilhelmina first lady under många år. En av Vilhelminas starka kvinnor. Hon hade arbetsuppgifter inom hemslöjden och Vilhelmina museum. Hon var under många år värdinna vid de årliga Hembygdsdagarna.

Efter lotteridragning tackade ordföranden alla som medverkat till att göra dagen så trevlig samt övriga mötesdeltagare för visat intresse.