Lördag 4 juli 2020

Lokaltidningen

Årsupptakt för PRO i Lycksele

LYCKSELE · Published feb 8, 2020 at 14:15

PRO Lycksele inledde verksamhetsåret med en värmande ärtsoppa, dryck, smörgås och kaffe med hembakad kaka. Vilken förmån att få sätta sig vid vackert dukade bord och bara invänta serveringen. Köksgruppen, bestående av Ann-Marie Oskarsson, Monica Sällström Andersson, Ingegerd Heldestad, Birgitta Billskär och Barbro Höglander, var väl värda sina varma applåder.

Ordförande hade dessförinnan välkomnat de nya medlemmarna och riktat ett särskilt välkomnande till dagens gäst, Jennie Löfgren, legitimerad sjukgymnast.

Jennie informerade om artros, den vanligaste ledsjukdomen och tillhörande de reumatiska åkommorna. Den utvecklas långsamt, symtomen kommer smygande och går ofta i skov. Bakomliggande orsaker är ärftlighet, trauma, ålder, sjukdomar (till exempel reumatoid artrit), belastning (hög vikt) eller missbildningar. Knän, höfter, tummar, stortår och axlar är de leder som oftast drabbas. Fler kvinnor än män får artros. Symtomen är smärta, stelhet, nedsatt rörelse, viss ömhet samt trötthet.

Endast 10-15 procent av de drabbade behöver operation. Så långt det är möjligt ska man hålla sig i rörelse. Våra kroppar är gjorda för att röra sig. I en artrosskola ges undervisning om artros och rörelseträning. Är värken besvärlig är det bättre att ta en värktablett än att skippa träningen. Träning under kortare tid än sex veckor har sällan effekt.

Vid Lycksele lasarett utförs både höft- och knäledsoperationer, där den drabbade leden ersätts med protes. Det finns ingen övre åldersgräns, men hjärt- och lungproblem är en kontraindikation. Tid för rehabilitering 2-3 månader, något längre vid knäledsoperation.

PRO-sångarna under ledning av Eva Skoglund på dragspel, assisterad av Inger Johansson, framförde sex sånger till allmän förnöjelse.

Efter avslutad lotteridragning med några vinnare och några förlorare avslutades dagens tillställning med att ordförande Marika Lindgren tackade köksgruppen, medverkande med en önskan om återseende.

Hästveckans framtid

LYCKSELE När arrangörerna för Hästveckan inte orkar längre finns det unga nya krafter som är redo att ta över. Haley Nystedt är en av dem och ser fram emot att arrangera en egen...

Drönarna flyger närmre

ÅSELE Allt började med en etablering av vindkraft i södra Lappland, vilket ledde till att Åsele nu är delaktig i ett forskningsprojekt för samhällsnyttiga drönare. Arbetet med...

Eldningsförbudet upphävs

INLANDET Eldningsförbudet i södra Lappland upphävs efter ett möte med länsstyrelsen.
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport