Lördag 11 juli 2020

Lokaltidningen

Årsmöte hos Centern i Lycksele

LYCKSELE · Published mar 1, 2020 at 15:15

Centerpartiet i Lycksele kommunkrets hade årsmöte den 20 februari. Partistämman hölls på Hotell Lappland med tolv närvarande.

Distriktsombudsman Stefan Tornberg gav en bred översyn av Centerpartiets ställning. I länets kommuner är Centern med och styr i ett flertal, i några, som Nordmaling, Storuman och Vilhelmina, med kommunalråd, i andra, som Lycksele, som medlemmar i en styrande koalition. Centerns ställning i länet är stark, men inte bekymmersfri, eftersom flera av kommunerna har svag ekonomi. Byaskolor och äldrevård är hotade på flera ställen.

På riksnivå blev Centerns medverkan i Januariöverenskommelsen slutresultatet efter ett kvartalslångt kaffedrickande hos talmannen. Nu blev det en S-MP-regering där C fått igenom ett antal väldigt viktiga krav. Småföretag, satsning på landsbygd och glesbygd, miljö.

Stefan avtackades med en blomma och sedan arbetade alla i grupper runt temat ”Samtalsår 2020”. Fyra frågor togs upp, bland annat om vad som är viktigast för att Sverige ska vara ett bättre land att leva i 2030 och om vilka områden det är viktigast att Centerpartiet utvecklar sina svar på under kommande år.

På riksnivå lyftes klimat och miljö, skogens viktiga roll, underlätta att utvinna mineraler som alternativ till import från länder med barnarbete och obefintligt skydd. Vidare barns och ungdomars uppväxtmiljö, och generella statsbidrag till kommunerna.

På lokal nivå försök att bevara byaskolor, underlätta och utveckla turismen och hög kvalitet på äldrevården. Resurser i förskola och lågstadium för att tidigt kunna upptäcka och hjälpa barn med problem. Och ”Låt torget vara ett torg och inte ett snöupplag.”

Göran Svanberg ledde årsmötesförhandlingarna. Till ordförande återvaldes Jon Essebro. Övriga: Rachel Stenberg, Mattias Markusson, Petra Svedin, Kerstin Olla Gran, Paul Ragnarsson och Kent Larsen. Ersättare: Stefan Dafors och Hans Mårtensson. Revisorer: Annett Berg och Stefan Stenberg. Valberedning: Hans Mårtensson och Göran Svanberg. Räkenskaperna hade skötts föredömligt av Mattias Markusson som fick ansvarsfrihet. Budget och verksamhetsplan antogs. Göran Svanberg avtackades med en blomma, liksom Marice Jonsson, som lämnade styrelsen efter många år. Sista blomman gick till Petra Svedin som varit sammankallande i valberedningen.

Sorsele renar avloppsvattnet från läkemedel

Sorsele Sorsele kommun har fått drygt 3,1 miljoner kronor från Naturvårdsverket för en testanläggning för att rena avloppsvattnet från läkemedelsrester. – Pengarna är välkomna....

Statligt bidrag mot social isolering

LÄNET Regionala och nationella åtgärder har genomförts för att minska ensamheten hos de äldre som orsakats av den sociala distanseringen. Nästa onsdag är sista dagen för...

Egenprovtagning i länet med start måndag

Länet Från och med måndag 13 juli kan den som vill testa sig själv för covid-19 i Västerbotten.
Min sommarpärla

Märke: Scania LS 110.

Årsmodell: 1972.

Tillverkad i: Södertälje.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport