Torsdag 22 april 2021

Lokaltidningen

90-årsjubileum för Rävlyan-stugan

FREDRIKA · Published mar 20, 2021 at 10:15

I år har denna gemytliga timmerstuga funnits i hela 90 år, varav 63 år i tjänst som värmestuga i toppen av Fredrikas egna pulk- och skidbacke på Rävlyan, som den lilla friluftsanläggningen heter.

Kojan och tillhörande stall timrades upp 1931 av Daniel Lindberg från Gravsjöberg, i Klippen-skogen, till en kostnad av 1 000 kronor. Där fungerade kojan som tillfällig bostad åt timmerhuggare för Domänverkets räkning. 1955 förvärvades koja och stall av den nystartade lokalavdelningen av Skid- och friluftsfrämjandet i Fredrika som genom frivilliga insatser rev och fraktade rubb och stubb till Babelsberget i Fredrika, där tomtmark upplåtits av stiftsnämnden.

I huvudsak var det Ivar Lundgren (som för övrigt var polis i Viska) som organiserade och planerade för bygget, med Nisse Wännman och Olle Grundberg som medhjälpare. Som byggherrar anlitades två skickliga timmermän, Edvin Moskär på Sörliden och Axel Eriksson på Berget, som byggde upp både koja och stall till dess nuvarande utseende. Inredning och möbler levererades av Nisse Wännmans snickeri.

Stugan på Babelsberget fick namnet Rävlyan efter några närbelägna kullar som kallades ”Räva-kullarna” och anläggningen invigdes i mars 1958 av Västerbottens landshövding Filip Kristensson, som skjutsades dit med häst och risselsläde, förd av Fredrikas egen travkung Valter Strinnholm. Där möttes han av ungdomar, som på skidor och med texten ”Välkommen” på sina bröst störtade utför backen.

Det blev en högtidsdag med mycket folk och programmet inleddes med en kort andakt av kyrkoherde Erik Daunius samt sång av kyrkokören under ledning av Bengt Wiklund, vilken även i egenskap av kommunalnämndens ordförande talade å kommunens vägnar. Från Friluftsfrämjandets lokalavdelningar i Vännäs och Åsele framfördes lyckönskningar och den senare överlämnade också ett trevligt brasgaller i gåva, som än idag pryder den öppna spisen i stugan.

Sedan dess har Rävlyan varit ett mycket uppskattat utflyktsmål och här ordnas vanligtvis alltifrån friluftsgudstjänster och barnkalas till fika- och matservering under högsäsongen, som vårvintern står för. 

Äganderätten till friluftsanläggningen Rävlyan överläts från Friluftsfrämjandet till Fredrikas framtid 2002, då Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Fredrika lades ned. Sedan dess står Fredrikas framtid för drift och underhåll av anläggningen i samarbete med Fredrika skoterklubb, som trampar och sladdar backen vintertid.

Under de senare åren har Fredrikas framtid ombesörjt en omfattande upprustning av anläggningen i samarbete med lokala företagare och med ideella krafter med syfte att höja säkerheten, minska elförbrukningen och öka tillgängligheten.

På grund av rådande covid-19-läge kan Fredrikas framtid inte ordna det tårtkalas till stugans ära som hade varit önskvärt. Istället hoppas vi att Fredrikaborna vallfärdar till Rävlyan och firar 90-årsjubileet individuellt med medhavd matsäck och möjligen diverse gofika och tänker på alla härliga stunder som upplevts där för flera generationers barn och äldre i Fredrika.

Fler nyheter från Södra Lappland

Nytt projekt för unga planeras i Dorotea

DOROTEA Ett nytt ungdomsprojekt planeras i Dorotea. – Syftet är att engagera ungdomar så att de lär sig mera om sin hembygd och om entreprenörskap och kan bli ambassadörer för...

Fia belyser samisk hälsa digitalt

AMMARNÄS Ikväll börjar den första delen av tre i den digitala föreläsningsserien om samisk hälsa. En av föreläsarna, Ammarnäsbördiga Fia Kaddik, vill inspirera andra att utmana...
Lokaltidningen rekommenderar

Bybor emot planändring

HEMAVAN Många bybor och fastighetsägare i Hemavan är motståndare till att detaljplanen vid Kungsplatån ska ändras. Ett 70-tal yttranden har lämnats in till kommunen under...

Föreläser om sociala medier

LYCKSELE Sedan Schysstare UF skapades under tiden på Tannbergsskolan har Amalia Hägglund och Hanna Ström hunnit med mycket för att försöka minska näthatet. Numera samarbetar de...

Lapplands bästa skolkommun

VILHELMINA Enligt Lärarförbundets senaste ranking ligger Vilhelmina på tredje plats bland Sveriges skolkommuner. – Det är fantastiskt bra. Det visar att den vision vi lade 2015...

Finansministern: ”Ni får behålla pengarna”

SÖDRA LAPPLAND Finansminister Magdalena Andersson, S, tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner (SKL) ger besked: Coronabidraget som lett till överskott får stanna i...

Idogt sparande i Åsele och Sorsele

SÖDRA LAPPLAND Alla vittnar om åtstramningspolitik, något som också bidragit till slutresultatet.
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar