Onsdag 12 augusti 2020

Lokaltidningen

I en sådan här getarkoja kunde getare, som till exempel Henfrid Olofsson i Norrbäck, söka skydd för regnet. Men i denna historia är det annat som getare och andra bör hålla sig på avstånd ifrån... Foto: HARALD HOLMBERG

13-årsdagen 1953 – och sju skott

NORRBÄCK · Published jul 25, 2020 at 14:15

Jag vaknade uppe på farstuvinden, där jag då brukade sova på sommaren. Det small sju skott i snabbföljd någonstans där ute. Jag steg upp undrande vad det kunde vara. Svaret kom längre fram på dagen. 

På den tiden kom landsvägsbussen på morgonen från Lycksele vid 8-tiden. Den stannade också i Vinliden för att lämna post, och under resan dit hade chauffören igenkänt två av passagerarna som efterlysta, för de hade ägnat sig åt tjuvnad och liknande verksamhet. Under uppehållet i Vinliden passade chaffisen på att ringa efter poliser, som genast satte på sig uniformsmössan och de gav sig iväg mot Norrbäck som var nästa anhalt, där de skulle gå in på Signhild Åslunds café och fika. De befann sig ju mitt på hållet mellan Lycksele och Vilhelmina. Det blev ett längre uppehåll än vanligt för poliserna måste ju hinna fram och ta tjuvarna.

Poliserna anlände och gick för att gripa bovarna, som hann se vilka som kom och tog på schappen ned för backen och närmaste vägen mot skogen. Det var då som det small sju skott, som skulle få bovarna att ge upp och låta sig gripas. Men icke så, de riskerade att träffas men friheten var mera värd.

De båda kumpanerna spred på sig, och en kom kutande förbi farstubron där Ellen bodde. Hon hade gått ut på bron av ståhejet och skotten och fick se en ”främmenkarl” komma kutande.

  ”Va är e?" ropade hon, men fick inget svar.

Till Signhilds café kom Henfrid Olofsson samtidigt. Han var bördig från Skog i Vilhelmina, och var då getare i Norrbäck. Han kom på sin nya svartmålade motorcykel, en DKV med guldränder på skärmarna, som han var mycket stolt över, och som han flitigt använde. Tyvärr hade han inget körkort, men han hade hört skotten och ville veta vad som stod på.

Han stannade vid bussen och på sitt orädda, framfusiga sätt förebrådde han polisen på sitt klingande Vilhelminamål:

”Komma esånnarn vä hög skärmmössen å blankknappa. Hä förstå ji fäll att dem si ji å kut åt skogs”!

Den något stukade polisen:

"Hur är det här då, har ni körkort?"

"HÄ förså ji fäll, annars had ja väll int vöre ehennarn!"

Genom sitt snabbtänkta svar klarade han sig trots bristen på körkort.

De två misstänkta försvann och kunde så småningom gripas efter den södra Vilhelminavägen någonstans mellan Gransjöriset och Råberg. Tre mil söderut i sällskap med många myggor.

Det här var en dag det talades mycket om, min trettonde födelsedag.

Från katastrof till turistinvasion

Saxnäs I våras var Ingela Danielsson, vid Marsfjäll Mountain Lodge, förtvivlad över situationen med alla avbokningar på grund av pandemin. Nu ser det betydligt ljusare ut. – Vi...
Min sommarpärla

Märke: International Harvester.

Årsmodell: 1956.

Tillverkad i: USA.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport