Torsdag 13 maj 2021

Lokaltidningen

Familj
Vi vill gratulera vårt rara barnbarn Terje Byström i Umeå, som fyller 7 år den 13 maj. Många grattiskramar från mormor och morfar i Lövliden.
Vår älskade Jonathan Ingelsson, Åsele, fyller 9 år den 12 maj. Grattiskramar från mamma, pappa, syskonen, hundarna och hönorna!
Vi vill fira Ninja Axelsson, Hälsingfors, Lycksele, som fyller 3 år den 10 maj. Grattar gör pappa, mamma, MJ, Luna, William, Theo, Sierra, Mio, Ami, farmor och farfar.

Gratulera dina nära och kära

Känner du någon som fått barn, fyller år, gift sig eller bör uppmärksammas av någon annan anledning? Eller vill du hylla någon som gått bort?

Fyll i uppgifterna nedan så publiceras de i tidningen och på nätet följande onsdag.

Gäller det dödsannonser kan du ta kontakt med din begravningsbyrå så hjälper de dig.

Laddar
*
*
*
*


*
Vi vill gratulera vår fina kusin Sandra Norgren, Norrliden, Vindeln, som fyller 17 år 2 maj. Vi saknar dig! Kramar från Siri och Gustav i Fredrika.
Grattiskramar i massor till vår goa tjej Inez Holmström i Norsjö, som idag, den 26 april, fyller 1 år. Kramarna kommer från mormor och Janne i Övre Sandsele.
Vår älskade mormor May i Vindeln fyller år den 20 april och några av dina gulliga barnbarn i Fredrika vill sända dig massor med grattiskramar! Vi saknar dig sååå mycket! Den fina bilden är från 1969 då vår mormor konfirmerades.
Grattiskramar till Lia Dunder, Vännäs, som blir 10 år lördag den 17 april. Hoppas att din dag blir bra, önskar farmor och farfar i Åsele.
Grattis till vår goa Ville Ekegerd, Åsele, som fyller 4 år den 16 april. Kram från mamma, pappa och storebror Anton.
Ellen-May Penston-Skum, Arklow, Irland, fyller 10 år den 12 april. Hennes lillasyster Ava fyllde 3 år den 27 februari. Grattis från mormor i Ammarnäs.
Grattis på födelsedagen, Celina i Lycksele, som fyller 2 år fredag den 9 april, önskar mamma och pappa.
Vi vill gratta Celina Lindberg, Lycksele, som fyller 2 år den 9 april. Många stora grattiskramar från mormor och morfar.
Vårt älskade barnbarn Milla Olsson Hall i Vilhelmina fyller 5 år på påskafton. Vi hoppas på fint väder, så att hon kan ha sitt kalas ute på gården. Kramar från mormor och morfar och hela släkten!
Familj
Gertrud Pennling. Foto: PRIVAT

Gertruds livsverk och minne lever kvar

MINNESTEXT · Published maj 5, 2021 at 13:30

Gertrud Pennling, Kaskeluokt, lämnade oss den 10 april i en ålder av 94 år. Gertrud föddes 1927 i Myrheden, Blattnicksele, som näst yngst i en syskonskara av tio barn. Föräldrarna var skomakare Yngve Jonsson och hans fru Elin. Hon föddes den 24 februari, men på grund av en felskrivning i kyrkböckerna som aldrig rättades, firade hon sin födelsedag den 24 mars.

I ett stort hushåll lärde hon sig redan tidigt att arbeta hårt och hjälpa till. Mamma Elin var sömmerska och Gertrud fick redan som liten goda kunskaper i sömnad. Som ung sökte hon sig till Stockholm och arbetade en tid som hembiträde på Edeby Gård, Drottningholm. Hon återvände dock till föräldrarna i Myrheden och var dem tillhanda några år.

I början av 50-talet träffade Gertrud elektrikern Karl Alfred (Kalle) Pennling, son till Andreas och Frida Andersson i Kaskeluokt. Gertrud och Kalle gifte sig 1953 och flyttade då in hos Andreas och Frida och tog över jordbruket. Kalle adopterade Gertruds son Stig Helge och gemensamma sonen Jan-Olof föddes. Sonen Dan Mikael föddes 1954 och Sven-Åke föddes 1957.

1959 byggde de eget hus i byn och flyttade. 1961 flyttades djurhållningen till den nya ladugården. Kalle och Gertrud anlade en vacker trädgård och odlade bland annat potatis och jordgubbar. Gertrud var mycket kunnig och engagerad och trädgården vann flera utmärkelser från Trädgårdssällskapet tack vare sina gröna fingrar.

Vid sidan om jordbruket och djuren, barnen och trädgården, fanns många hobbies, en stor umgängeskrets och den lokala husmodersföreningen. Husmodersföreningen gav tillfälle till såväl social samvaro som kurser i till exempel keramik och växtfärgning. Kurserna ledde till nya kunskaper och intressen och med sin konstnärlighet skapade hon alster inom keramik, rot- och näverslöjd, mosaik och vävning. Handarbete som virkning, sömnad, broderi och knyppling låg aldrig långt borta och händerna vilade aldrig från skapande.

Det fanns också alltid tid för barnbarnen. Sju barnbarn föddes mellan 1966 och 1988. Barnbarnen delade hennes vardag och fick prova på – vara med – i ladugård, köket eller potatisland och slåtter. Hon delade gärna med sig av sin kunskap. Och på nåt sätt fanns det alltid tid för lite fika med farmor.

Efter en svår fraktur blev det för tungt att driva jordbruket och sonen Dan Mikael tog över. Kalle och Gertrud hade då fått medalj för att i 30 år levererat prickfri mjölk till mejeriet. De byggde ett nytt hus i byn och flyttade dit 1984. De anlade en ny vacker trädgård med nya odlingar. Som pensionärer hade varken Gertrud eller Kalle tid att sitta stilla och båda slöjdade och sålde alster, plockade bär och reste.

Ja, Gertrud fann trots hårt arbete även tid till avkoppling i form av resor, bland annat gruppresor till Finland och Öland. Drömresan blev verklighet och hon reste till Mainau slott i Tyskland för att få se de vackra trädgårdarna.

1993 föddes första barnbarnsbarnet och det skulle med tiden bli 17 barnbarnsbarn. Hon hann också uppleva två barn i fjärde generationen. Alla fanns de i hennes tankar och hjärta.

2013 flyttade Gertrud och Kalle till äldreboendet Tranan. Gertrud förlorade sin Kalle 2016 efter en tids sjukdom. De hade då delat ett långt liv tillsammans och med arbetsam strävan lagt en trygg grund för en stor familj och släkt.

Gertruds kunniga, flitiga och kärleksfulla händer har nu lagts till evig vila, men hennes livsverk och minne lever kvar hos oss alla.

Vila i frid!