Måndag 1 juni 2020

Lokaltidningen

Vantar som bär på en historia

Sedan hon var tonåring har Erika Nordvall Falck samlat på vantar. Nu går det att se en del av hennes samling på biblioteket i Dorotea. Ett eldorado för alla som älskar att sticka.

Dorotea · Published okt 11, 2018 at 12:15

I utställningen Marknadsvantar som just nu visas i Dorotea bibliotek visas över 100 unika mönster. Det är vantar och mönster som Erika Nordvall Falck samlat, en del original, andra nystickade efter traditionellt mönster.

– Det är främst vantar från Norrbotten, Jokkmokk och Jukkasjärvi/Kiruna eftersom jag bor där, men jag har faktiskt lyckats hitta en vante med rötterna i Dorotea. Det är en vante som jag fått av stickerskan Hanna Amelie Lindbergs barnbarn. Hanna Lindberg var en duktig stickerska och arbetade som folkskollärarinna i Högland.

Det är en rik utställning, fylld av berättelser och Erika Nordvall Falck är en källa till kunskap om vantar och om stickningens historia, etnolog som hon också är.

– Man stickade med tunna, tunna sticknålar. Det gav täta, starka och varma vantar. Många familjer hade sina egna mönster och sällan blev ett par likt något annat.

I utställningen finns naturligtvis den traditionella Lovikkavanten, som har en alldeles egen historia.

I skriften Vantar och muddar från norr kan man läsa att upphovskvinnan var Erika Aittamaa. Hon spann riktigt tjockt garn och stickade vantarna på beställning, men beställaren blev inte nöjd.

Stickerskan tvättade och kardade vantarna och prydde den med färggranna garner på kragen. Så kom den klassiska Lovikkavanten till.

Förutom vantar från Erika Nordvall Falks samling finns i utställningen vantar från Teres Torgrims samling, en släkting till Erika. En av vantarna är en strukturstickad vante från Jukkasjärvis kyrka.

– Förr begravde man de döda under kyrkgolvet. När Jukkasjärvis kyrka reparerades 1947 öppnades golvet och där fann man flera välbehållna döda. En av dem var en samisk man, begravd före 1784, som bar strukturstickade vantar. Teres Torgrim fick tillstånd att sitta bredvid den öppna kistan för att kopiera mönstret.

Erika Nordvall Falck kan mycket om stickningens historia och tycker att det är synd att inte sticktraditionen i norr uppmärksammats mer.

– Tidigare har vi fått höra att sticktraditionen kom söderifrån och att den slutade vid Jämtland. Nu vet vi bättre. Här uppe i norr hade vi ett stort handelsutbyte längs kuster och älvdalar som säkert har haft stor betydelse.

Utställningen Marknadsvantar är ett samarbete mellan Region Västerbotten, Västerbottens läns hemslöjdsföreing och Dorotea samisk förvaltningskommun. Den är producerad av Ajtte, Svenskt fjäll- och samemuseum och pågår till och med nästa fredag.

I min ägo finns en kartong med tunna, tunna stickor som jag ärvt av min mormor. Trodde nog aldrig att de skulle komma till användning, nu vet jag bättre.

Stickar Elsas kaffebönor på strumpstickor 1,75, en klassisk vante från Jokkmokk.

Tuff tid för SoliferPolar

DOROTEA Företaget SoliferPolar i Dorotea har påverkats av pandemin men ännu så länge är produktionen i gång med full styrka. – Man kan säga att vi har fyra stora utmaningar,...

Väntar på besked om pengar till konstgräs

STORUMAN Nästa vecka hoppas Storumans IK på besked om Allmänna arvsfonden godkänner ansökan om stöd till att anlägga en ny konstgräsplan på Storhälla. – Konstgräsplanen kommer...

”Vi har haft ett stabilt läge”

LYCKSELE Samtliga avdelningar på Lycksele lasarett har tilltagit rutiner och handlingsplaner för att anpassa lasarettet till rådande pandemi. Nya lösningar i samarbete med...

Vilhelminas nya platsvarumärke

VILHELMINA Förra veckan lanserades Vilhelminas nya platsvarumärke – Vilhelmina med själ och hjärta. Det är resultatet av ett arbete som pågått sedan i höstas. – Vi tror på...

Strategi för samisk hälsa antagen

INLANDET Region Västerbotten har antagit en strategi för samisk hälsa. – Vår intention är att det ska implementeras i regionernas handlingsplaner, säger Laila Daerga,...

Goda råd om bredband till mindre föreningar

Länet Byanätsforum är ett sammanhållande nav för bredbandsföreningar på den svenska landsbygden. – Uppskattningen är att vi har tusen bredbandsföreningar i Sverige och 400 är...