Onsdag 13 november 2019

Lokaltidningen

Vantar som bär på en historia

Sedan hon var tonåring har Erika Nordvall Falck samlat på vantar. Nu går det att se en del av hennes samling på biblioteket i Dorotea. Ett eldorado för alla som älskar att sticka.

Dorotea · Published okt 11, 2018 at 12:15

I utställningen Marknadsvantar som just nu visas i Dorotea bibliotek visas över 100 unika mönster. Det är vantar och mönster som Erika Nordvall Falck samlat, en del original, andra nystickade efter traditionellt mönster.

– Det är främst vantar från Norrbotten, Jokkmokk och Jukkasjärvi/Kiruna eftersom jag bor där, men jag har faktiskt lyckats hitta en vante med rötterna i Dorotea. Det är en vante som jag fått av stickerskan Hanna Amelie Lindbergs barnbarn. Hanna Lindberg var en duktig stickerska och arbetade som folkskollärarinna i Högland.

Det är en rik utställning, fylld av berättelser och Erika Nordvall Falck är en källa till kunskap om vantar och om stickningens historia, etnolog som hon också är.

– Man stickade med tunna, tunna sticknålar. Det gav täta, starka och varma vantar. Många familjer hade sina egna mönster och sällan blev ett par likt något annat.

I utställningen finns naturligtvis den traditionella Lovikkavanten, som har en alldeles egen historia.

I skriften Vantar och muddar från norr kan man läsa att upphovskvinnan var Erika Aittamaa. Hon spann riktigt tjockt garn och stickade vantarna på beställning, men beställaren blev inte nöjd.

Stickerskan tvättade och kardade vantarna och prydde den med färggranna garner på kragen. Så kom den klassiska Lovikkavanten till.

Förutom vantar från Erika Nordvall Falks samling finns i utställningen vantar från Teres Torgrims samling, en släkting till Erika. En av vantarna är en strukturstickad vante från Jukkasjärvis kyrka.

– Förr begravde man de döda under kyrkgolvet. När Jukkasjärvis kyrka reparerades 1947 öppnades golvet och där fann man flera välbehållna döda. En av dem var en samisk man, begravd före 1784, som bar strukturstickade vantar. Teres Torgrim fick tillstånd att sitta bredvid den öppna kistan för att kopiera mönstret.

Erika Nordvall Falck kan mycket om stickningens historia och tycker att det är synd att inte sticktraditionen i norr uppmärksammats mer.

– Tidigare har vi fått höra att sticktraditionen kom söderifrån och att den slutade vid Jämtland. Nu vet vi bättre. Här uppe i norr hade vi ett stort handelsutbyte längs kuster och älvdalar som säkert har haft stor betydelse.

Utställningen Marknadsvantar är ett samarbete mellan Region Västerbotten, Västerbottens läns hemslöjdsföreing och Dorotea samisk förvaltningskommun. Den är producerad av Ajtte, Svenskt fjäll- och samemuseum och pågår till och med nästa fredag.

I min ägo finns en kartong med tunna, tunna stickor som jag ärvt av min mormor. Trodde nog aldrig att de skulle komma till användning, nu vet jag bättre.

Stickar Elsas kaffebönor på strumpstickor 1,75, en klassisk vante från Jokkmokk.

Isabell ser fram mot futsalpremiären i Umeå

DOROTEA Inlandslaget, som hade premiär i damernas division 3-fotboll denna säsong, laddar om och satsar på futsal i vinter. – Några har spelat futsal med pojklag förut, men för...

Ödesfråga för kommunen avgörs i morgon

STORUMAN På torsdag meddelas domen i den uppmärksammade rättegången där Storumans kommun kräver att få tillbaka en fastighet som sålts till fastighetsbolaget Cloudberry Estates...

Rättegång om betesrätt avslutad

LYCKSELE I går tisdag avslutades rättegången vid Lycksele tingsrätt där medlemmarna i Vapstens lappby hävdar att man har bättre rätt till renbete än Vapstens sameby som till...

Vill att hela länet går samman mot droger

Vilhelmina – Vi måste jobba bredare, djupare och längre för att få bukt med drogmissbruket. Det säger Peter Lindberg, Föräldraföreningen mot narkotika. Det hjälper inte med att...

Samarbete mot drogmissbruket

Vilhelmina Sedan flera år tillbaka har kommunen en nära samverkan med polisen, kyrkan, skolan och flera andra aktörer när det gäller arbetet mot droger. – Det är ett samarbete...

Färre kor men samma mjölkvikt

LÄNET Antalet mjölkkor och mjölkgårdar minskar snabbt i Sverige. Tack vare fler medlemmar, ett utökat upptagningsområde och mer produktiva kor kan Norrmejerier fortsatt väga in...