Tisdag 19 februari 2019

Lokaltidningen

Vantar som bär på en historia

Sedan hon var tonåring har Erika Nordvall Falck samlat på vantar. Nu går det att se en del av hennes samling på biblioteket i Dorotea. Ett eldorado för alla som älskar att sticka.

Dorotea · Published okt 11, 2018 at 12:15

I utställningen Marknadsvantar som just nu visas i Dorotea bibliotek visas över 100 unika mönster. Det är vantar och mönster som Erika Nordvall Falck samlat, en del original, andra nystickade efter traditionellt mönster.

– Det är främst vantar från Norrbotten, Jokkmokk och Jukkasjärvi/Kiruna eftersom jag bor där, men jag har faktiskt lyckats hitta en vante med rötterna i Dorotea. Det är en vante som jag fått av stickerskan Hanna Amelie Lindbergs barnbarn. Hanna Lindberg var en duktig stickerska och arbetade som folkskollärarinna i Högland.

Det är en rik utställning, fylld av berättelser och Erika Nordvall Falck är en källa till kunskap om vantar och om stickningens historia, etnolog som hon också är.

– Man stickade med tunna, tunna sticknålar. Det gav täta, starka och varma vantar. Många familjer hade sina egna mönster och sällan blev ett par likt något annat.

I utställningen finns naturligtvis den traditionella Lovikkavanten, som har en alldeles egen historia.

I skriften Vantar och muddar från norr kan man läsa att upphovskvinnan var Erika Aittamaa. Hon spann riktigt tjockt garn och stickade vantarna på beställning, men beställaren blev inte nöjd.

Stickerskan tvättade och kardade vantarna och prydde den med färggranna garner på kragen. Så kom den klassiska Lovikkavanten till.

Förutom vantar från Erika Nordvall Falks samling finns i utställningen vantar från Teres Torgrims samling, en släkting till Erika. En av vantarna är en strukturstickad vante från Jukkasjärvis kyrka.

– Förr begravde man de döda under kyrkgolvet. När Jukkasjärvis kyrka reparerades 1947 öppnades golvet och där fann man flera välbehållna döda. En av dem var en samisk man, begravd före 1784, som bar strukturstickade vantar. Teres Torgrim fick tillstånd att sitta bredvid den öppna kistan för att kopiera mönstret.

Erika Nordvall Falck kan mycket om stickningens historia och tycker att det är synd att inte sticktraditionen i norr uppmärksammats mer.

– Tidigare har vi fått höra att sticktraditionen kom söderifrån och att den slutade vid Jämtland. Nu vet vi bättre. Här uppe i norr hade vi ett stort handelsutbyte längs kuster och älvdalar som säkert har haft stor betydelse.

Utställningen Marknadsvantar är ett samarbete mellan Region Västerbotten, Västerbottens läns hemslöjdsföreing och Dorotea samisk förvaltningskommun. Den är producerad av Ajtte, Svenskt fjäll- och samemuseum och pågår till och med nästa fredag.

I min ägo finns en kartong med tunna, tunna stickor som jag ärvt av min mormor. Trodde nog aldrig att de skulle komma till användning, nu vet jag bättre.

Stickar Elsas kaffebönor på strumpstickor 1,75, en klassisk vante från Jokkmokk.

Lyckselerestaurang fick utmärkelse för viner

LYCKSELE Munskänkarna i Lycksele har delat ut utmärkelsen Årets vinkrogar till Restaurang 64 grader på Hotell Lappland, för andra året i rad. – Det är kul att det finns en bra...

Snowboard het sport i Klimpfjäll

Klimpfjäll Nu i veckan drar den stora vinter- och sportlovssäsongen i gång runt omkring på våra skidanläggningar i inlandet. I Klimpfjäll är man förberedd och från och med denna...

Polisen nöjda med skoteråkarna i Västerbotten

INLANDET Hos polisen är man i stort sett nöjd med hur skoteråkarna beter sig. Däremot har polisen märkt av en restriktivare hållning hos markägare.

Skogsbolag ställer in jakt

Inlandet I förra veckan ansökte Sveaskog, Holmen och SCA gemensamt om skyddsjakt på älg i Storuman, Lycksele och Åsele kommuner. Av de önskade 70 älgarna beviljade länsstyrelsen bara 20...