Torsdag 24 september 2020

Lokaltidningen

Ungdomar i Dorotea engageras

Nu ska ungdomar i Dorotea få större inflytande i samhällsutvecklingen. Det är målet för ett nytt tre-årigt projekt i Norrland, Youth up North, som syftar till att stärka ungdomars roll i samhället. Bakom projektet står föreningen Youth 30, Ungdomsrådet och mediehuset Fanzingo.

Dorotea · Published aug 5, 2020 at 12:15

Tre norrlandska kommuner ingår i projektet. Förutom Dorotea också Boden och Arjeplog. Dorotea var först ut och i veckan hölls en första idéverkstad tillsammans med representanter för Ungdomsrådet och Fanzingo.

– Vi ska samla ungdomarnas idéer och tankar och låta dem komma till tals, säger Sara Kardirsson, Ungdomsrådet. Vi kommer att ha tre idéverkstäder i Dorotea och hela projetet avslutas med ett stort event tillsammans med politiker och makthavare och målet är att minst en idé som ungdomarna har ska genomföras.

Projektet söker också en ungdomskorrepondent i Dorotea.

– Vi söker någon som är mellan 13 och 24 år och som tycker om att skriva. Man jobbar som reporter och skriver artiklar och krönikor. Syftet är att visa Dorotea för hela Sverige via sociala medier, berättar Sara Sediqi, Fanzingo.

I Dorotea var det fem ungdomar som var intresserade av att delta och de fick börja med att berätta vad som var bra och vad som var dåligt med att bo i Dorotea.

– Alla känner alla och med det finns det både för- och nackdelar, säger Alice Svanberg. Dessutom finns det ingenting att göra på vintern och man inte är sportintresserad eller har en EPA.

Det ungdomarna önskar sig är en ungdomsgård, vilket också blir verklighet inom en snar framtid.

Några konkreta förslag kom inte upp vid den första träffen. Nästa träff blir i höst.

Norrmän vill hålla gränsen öppen

HEMAVAN Norska stugägare är mycket kritiska till karantänskrav för de som åker över till sina stugor i Sverige. I ett brev hotar stugägarna att stämma norska staten om inte...

Hållbarhet i Saxnäs

SAXNÄS Förra veckan var det fokus på hållbarhet i hela landet. En rad arrangemang på temat genomfördes i Lokaltidningens område. I Saxnäs uppmärksammades allemansrätten och...

VIDEO: Här fångas fyra björnar på film

Tallsjö Under älgjaktens första vecka i Tallsjö fick några av jägarna uppleva någonting spektakulärt. I ungefär en halvtimme kunde de beskåda en björnhona med tre ungar.
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport