Tisdag 20 oktober 2020

Lokaltidningen

Ung fototalang som fångar norrsken på bild

Intresset för fotografering började under en fisketur. Nu har 18-årige Isac Svanberg startat eget företag där han vill satsa på naturfotografering, framför allt norrsken.

DOROTEA · Published aug 25, 2020 at 07:15

Isac Svanberg har precis gått ut teknikprogrammet på Malgomajskolan och har startat ett eget företag där han satsar på fotografering.

– Jag har fotat i 3-4 år som hobby och har märkt att det är många som har uppskattat bilderna, berättar han.

Fotointresset började när han tog med sig en Gopro som han filmade med under fisketurerna. Därefter fastnade han för naturfotografering och lärde sig mer via Youtube.

– Jag fotar på kvällen när det är norrsken eller dimman tidigt på morgonen.

– Är det norrsken på natten så skiter jag i det och sover i stället. Man blir så grinig dagen efter annars, säger han och skrattar.

Vid månadsskiftet börjar norrskenssäsongen och slutar i april, enligt Isac.

– Många tror att norrsken bara syns på natten när det är 30 minus, men norrsken har inget med det att göra, utan följer solcykeln.

Var tolfte år befinner sig solcykeln i en topp som ökar chanserna för att se norrsken.

– Om fem år kommer det vara bra chanser, det är svårare i år, säger Isac.

Han använder olika applikationer för att se när det är störst chans för norrsken, men precis som med vädret är det inte alltid prognoserna stämmer.

– Det är svårt att veta exakt när det är norrsken och när det sker får man vara snabb. Man får lägga ned lite tid, det är inte alltid man får bra bilder.

– För att fånga norrsken på bild behöver det vara mörkt utan gatubelysning och klart väder.

När Isac inte fotograferar tränar han på gymmet och kör mycket bil. Just nu sommarjobbar han med gräsklippning och till hösten vet han inte vad som händer.

Hur ser framtidsvisionerna ut med det egna företaget?

– Jag börjar att ha det som en hobby vid sidan av, sen får vi se om jag lyckas få det till ett heltidsjobb. Jag kommer fortsätta fota och se vad som händer.

– Det kanske är svårare att jobba som fotograf nu när alla har egen mobilkamera och det är lättare att ta bilder idag. Men vem som helst kan inte ta bra bilder och du måste ha öga för det.

I nuläget sker all fotografering runt omkring Dorotea, där han bor. Han bor gärna kvar, men drömmer om att resa och fotografera på olika platser runt om i världen.

– Jag har varit på Lofoten och vill dit igen. Jag skulle även vilja fotografera på Island eller Färöarna. På Färöarna är det en häftig miljö med stora gräsängar, berg, hav och vattenfall.

– Det vore häftigt att kunna leva på foto. Jag vill satsa på att fara runt i världen och fota och göra det man tycker är kul.

Det vore häftigt att kunna
leva på foto.

Alice gör succé på Tiktok

DOROTEA 15-åriga Alice Svanberg har över 220 000 följare på appen Tiktok. – Jag vet inte vad jag har gjort för att förtjäna det.

Drömmer om att jobba som producent och artist

ÅSELE Robin Vallgren är en 20-årig musikproducent som aktivt skriver låtar och hoppas på att kunna jobba som både producent och artist. Nu utbildar han sig inom musikproduktion i...

Lycksele bostäder är bästa hyresvärden i Norrland

LYCKSELE I Hyresgästföreningens medlemsenkät fick Norrlands värdar sämst betyg, men med ett undantag. Lycksele Bostäder klassas som den bästa hyresvärden i hela Norrland. – Jag...

Jenny ger röst åt Doroteas unga

Dorotea Jenny Grahn är ungdomarnas röst i Dorotea. Hon har anställts som korrespondent i projektet Youth Up North, som är en satsning för att stärka ungdomars inflytande i...
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport