Söndag 18 augusti 2019

Lokaltidningen

Ulla-Brittas Ullared fyller 100

På måndag och tisdag är det stort firande i Lajksjö. Då fyller Ulla-Britta Wiks lanthandel 100 år.
– Det var morfar som startade i en liten skala, sedan tog mamma och pappa över och sedan jag och min bror.

Lajksjö · Published jul 13, 2019 at 07:15

Affären i Lajksjö kallas för lilla Ullared och det är ett namn som passar väl in på den lilla lanthandeln. Här finns nämligen det mesta som du kan behöva, butiken är som ett varuhus i miniformat.

När många andra små butiker läggs ner har butiken i Lajksjö klarat sig.

– Man måste hitta rätt nisch, vara tjurig och inte ha så stora krav. Det är ett sätt att leva, säger Ulla-Britta Wik.

Så här inför 100-årsjubileet är hon lite handikappad. Först bröt hon ena armen och några veckor efteråt den andra.

– Ja, hur dum får man bli. Jag skulle testa att åka sparkcykel och tittade mig inte för. Det var en tuva i vägen och så ramlade ekipaget. Så det kan gå när man ska leka och ha roligt, säger hon med ett skratt.

En tid därefter ramlade hon och bröt den andra men att ge upp är ingenting som faller sig naturligt för Ulla-Britta. Hon beskriver sig själv som en fjällbjörk.

– Jag är tjurig. Kapar man en gren så växer det ut en ny.

Hennes morfar startade verksamheten för 100 år sedan. Då åkte han till affären i Lavsjö och köpte varor som han sedan sålde till Lajksjöborna.

– Först höll han till i Folkets hus här borta medan den här affären byggdes. Mamma och pappa tog över affären och drev den fram till 1976, då jag, min bror och min man tog över.

Tillsammans drev de butiken fram till 1999 då tillvaron slogs i spillror.

– Vi förlorade en son i en trafikoycka i Australien. Min man drabbades både psykiskt och fysiskt och orkade inte längre. Det är nu 20 år sedan och sorgen finns alltid där. Min bror fick jag ha kvar i nio år till. Det var också ett hårt slag, vi stod varandra nära.

Sedan dess driver Ulla-Britta själv butiken. Hon har två anställda, Marie Johansson och Marianne Sonne.

– De klarar butiken så bra nu när jag inte kan vara så aktiv.

Genom åren har Ulla-Britta kunnat se många förändringar och alla tycker hon inte är av godo.

– Det var enklare förr. Nu är allting så krångligt och det ska gå så fort. När jag började tillhörde vi Ica i Jämtland och då kunde man skicka efter varor och de kom med bil med det som vi behövde. Nu för tiden måste man beställa hem ett visst antal varor som man egentligen inte behöver.

Ulla-Britta är själv pensionär och driver inte butiken av ekonomiska skäl.

– Jag klarar mig men jag tycker att det är viktigt att butiken finns kvar för byborna och anställda. Tidigare har jag sagt att jag ska hålla på tills dess jag fyller 90, men nu vet jag inte. Sedan jag bröt armen börjar andra krämpor också att komma.

100-årsfirandet pågår i dagarna två. Det bjuds på fika hela dagen, det blir korvgrillning och godisregn och ponnyridning. På tisdagen blir det bland annat grilltips av Emilia Silsjönäs och så blir det gurkätartävling.

Man måste hitta rätt nisch, vara tjurig och inte ha så stora krav.

Bybor nekades köpa husen

BLATTNICKSELE Flera bybor har de senare åren försökt köpa de hus som kommunens fastighetsbolag Sorselebo AB nu säljer som ett helt kvarter. – Vi är flera som försökt men fått...

Vill stoppa byggplanerna

HEMAVAN Bybor, stugägare och föreningar i Hemavan kräver nu att Storumans kommun stoppar det pågående detaljplanearbetet på Kungsplatån nordöst om Högfjällshotellet. – Förslaget...

Äventyrlig fru bakom myten om soldat Bång

VILHELMINA En lika intressant och mytomspunnen kvinna fanns vid sidan om berättelserna kring soldaten Johan Zacharias Bång. Men mamsell Anna Greta Baudin var vare sig...

Pris till boken som seglat in i mångas hjärtan

LÄNET Barnboken om självmord var tänkt att fylla ett litterärt tomrum och det verkar ha lyckats. Nyligen tilldelades länsförfattaren Anna Sundström Lindmark och illustratören...

”Vi har noterat kritiken och är beredda till dialog”

HEMAVAN Mattias Åkerstedt, miljö och samhällsbyggnadschef hos Storumans kommun är medveten om den massiva kritiken mot detalplaneförslaget. – Därför har vi kallat till ett extra...