Måndag 20 maj 2019

Lokaltidningen

Familjen Kristoffersson, Eje, Leo, Simon, Molly och Elin, tillsammans med familjen Esbjörnsson som består av Elin, Bob, Jonas och Stina. Foto: KRISTINA SANDIN

Tryggheten lockade dem hemåt igen

Trygghet, närhet och ett lugnare liv. Det är några av anledningarna till att familjerna Esbjörnsson och Kristoffersson valde att bosätta sig i Dorotea.
– Här i Dorotea kommer man närmare varandra, säger Elin Esbjörnsson.

Dorotea · Published mar 10, 2019 at 07:15

Enligt se senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån är Dorotea den kommun som procentmässigt minskar mest i hela landet.

Invånarantalet är nu nere i 2 568 personer och i statistiken kan man se att det är betydligt fler som dör än som föds och fler som flyttar ut än in.

Några som gått mot strömmen är familjerna Esbjörnsson och Kristoffersson som valt att återvända till Dorotea. Vi träffas en eftermiddag hemma hos Elin och Simon Kristoffersson, som båda är föräldralediga. Elin Esbjörnsson har just hämtat barnen på förskolan och Jonas Esbjörnsson ansluter. Det är snart dags för middag och medan Elin står vid spisen bär Simon om kring på Molly, två månader gammal.

Alla fyra vuxna har vuxit upp i inlandet. Elin Kristoffersson kommer från Vilhelmina, Elin Esbjörnsson från Åsele och Jonas Esbjörnsson och Simon Kristoffersson är skolkamrater från Dorotea.

För fem år sedan återvände Kristofferssons från Umeå.

– Vi ville komma närmare våra familjer och så ville vi köpa hus. Det är ju betydligt billigare att bo här än i Umeå. Närheten till stugan i Borgafjäll, gjorde sitt till, säger Elin Kristoffersson.

Familjen Esbjörnsson är nyinflyttade. De köpte hus i november och flyttade in så sent som i januari.

– Vi har bott i Umeå, Överkalix och sedan Umeå igen. Vi ville köpa hus och bo i ett mindre samhälle. Vi valde mellan Åsele och Dorotea och det blev Dorotea eftersom vi har många vänner här. Mina kompisar i Åsele har flyttat, säger Elin Esbjörnsson.

– De flyttade hem till oss, skrattar den andra Elin.

Elin Esbjörnsson är tandhygenist och Jonas skogsmästare.

– Vi hade inga jobb men det fixade sig. Vi ringde och hörde oss för och vi fick jobb båda två. Jag här i Dorotea och Jonas i Åsele. Det var som att allting föll på plats när vi hade bestämt oss.

Tryggheten och närheten är något som de båda familjerna framhåller. Även tiden med familj och vänner spelar stor roll.

– Hade vi bott kvar i Umeå hade vi aldrig haft möjligheten att vara barnlediga båda två, säger Elin Kristoffersson. Eftersom det är billigare att bo här, behöver vi inte arbeta lika mycket och kan tillbringa mer tid med familjen.

Hon får medhåll av Jonas Esbjörnsson.

– Det är billigare att bo och lättare att ta sig till och från skola och arbete. Man får mer tid över helt enkelt och det värdesätter vi.

Det är större utbud av aktiviteter i en storstad men det har egentligen ingen betydelse.

– Vi gör mer här än när vi bodde i Umeå. Ta till exempel badet. Här kostar ett årskort som en dag på badet i Umeå, när man ska åka dit, betala för parkering och kanske äta något, säger Elin Esbjörnsson.

– Det finns så mycket för barnen här. Vi har bra barnomsorg, en aktiv idrottsförening. Det är bra för barnen att växa upp har, säger Elin Kristoffersson.

Dags för manifestation för Inlandsupproret

Inlandet På lördag är det dags för Inlandsupprorets första manifestation. I lokaltidningens spridningsområdet blir det i Vilhelmina, Lycksele, Åsele och Sorsele.

Åsele kommun i topp tio

ÅSELE I en jämförande skolundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort om kommunernas satsningar och resultat i grundskolan hamnar Åsele i topp tio. För Lycksele ser det sämre ut.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk.

Kommuner går ihop för att lösa problemet

Länet Flera kommuner i Västerbottens inland diskuterar nu ett samarbete för att lösa bristen på familjehem.