Lördag 23 mars 2019

Lokaltidningen

Tidlös spelglädje i Dorotea

På trettondagsaftonen var hela Dorotea hotell fylld av musik och dans. Då genomfördes Dorotea spelmansstämma som i år slog besöksrekord.
– Det är 90 spelmän från hela landet och även från Norge, sade en av arrangörerna, Per-Anders Persson.

Dorotea · Published jan 11, 2019 at 12:15

Redan innan stämman tog sin officiella invigning möttes besökarna av musiken som strömmade ut från hotellet. Många hade kommit redan dagen innan och skrubbspelet var i full gång.

Stämman inleddes med allspel under ledning av Ingegerd Sandgren och som första låt spelades Gånglåt från Dorotea. Därefter blev det scenframträdanden av olika spelmanslag, bland annat ett med norskt inslag.

– Det är fjärde året som vi är här, säger Solrunn Kistelfjord. Det är en sådan mysig spelmansstämma och vi träffar så mycket trevligt folk.

På plats fanns också Östersunds folkdanslag som hade dansskola för dem som ville lära sig dansa polska. I Sverige finns ett drygt hundratal polskevarianter upptecknade och har man tillägnat sig minst tre av dem kan man få Polskemärket som tillkommit för att föra våra danstraditioner vidare.

Stämman blev också något av ett jubileum för Dorotea spelmanslag som i år fyller 35 år.

En av dem som var med från början är Eva Söderström, som spelar nyckelharpa.

– Från början var vi 35 men nu är det bara sju kvar, säger hon. Av dem är det fyra som bor på orten. Det är synd. Men jag är glad för skrammelorkestern, man kan ju hoppas på en återväxt.

Hon syftar på barnaktiviteten på stämman där barnen fick bygga sina egna instrument och sedan framträda på scenen. Här fanns det egentillverkade trummor och rytminstrument i form av kapsyler som skramlade, fastsatta på träpinnar.

I varje vrå av hotellet förekom det skrubbspel, vinterns variant på sommarens buskspel och innan det blev tid för grillbuffé och dans var det dags för dansarna att visa vad de lärt sig.

– Det har aldrig tidigare varit så mycket folk och det är vi naturligtvisa glada över, säger Per-Anders Persson. Nästa arrangemang är spelmansstämman i Lajksjö i början av juni.

Nicke Grahn kan bli ny L-ledare

DOROTEA Nicke Grahn, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Dorotea, samt krönikör i Lokaltidningen, är nominerad som ny partiledare för Liberalerna. – Självklart ställer...

Vårjakt på älg ställs in efter massiv kritik

STORUMAN Skogsbolagen SCA, Sveaskog och Holmen skog kommer inte att genomföra någon skyddsjakt på älg. Detta trots att Naturvårdsverket beviljat skyddsjakt på 44 älgar utan några...

Skolan i Nästansjö hotad

Vilhelmina Stora besparingar väntar skolorna i Vilhemina kommun. Bland annat föreslås en nedläggning av Nästansjö skola. – Vi måste göra besparingar på drygt 20 miljoner kronor...

Åsele Näringslivsstiftelse har flyttat till egen lokal

ÅSELE Åsele Näringslivsstiftelse har flyttat ut från Kulturhuset i Åsele och in i en egen lokal i Åsele centrum. – Så mycket besök som vi haft sedan vi flyttade hit har vi aldrig...

Åseleföretag hoppas på nytt projekt

ÅSELE Magnus Hedberg i Åsele har nyligen startat dataföretaget Northgrid AB. Han är en av dem som hoppas på Vattenfall och Garantias gemensamma pilotprojektet, där företag kan...

Konferens med fokus på symbios

ÅSELE Förra veckan var Åsele värd för den två dagar långa vindkommunkonferensen, med fokus på näringslivsutveckling i vindkraftens spår. – Det är mer än ett infrastrukturprojekt,...