Fredag 23 augusti 2019

Lokaltidningen

Tidlös spelglädje i Dorotea

På trettondagsaftonen var hela Dorotea hotell fylld av musik och dans. Då genomfördes Dorotea spelmansstämma som i år slog besöksrekord.
– Det är 90 spelmän från hela landet och även från Norge, sade en av arrangörerna, Per-Anders Persson.

Dorotea · Published jan 11, 2019 at 12:15

Redan innan stämman tog sin officiella invigning möttes besökarna av musiken som strömmade ut från hotellet. Många hade kommit redan dagen innan och skrubbspelet var i full gång.

Stämman inleddes med allspel under ledning av Ingegerd Sandgren och som första låt spelades Gånglåt från Dorotea. Därefter blev det scenframträdanden av olika spelmanslag, bland annat ett med norskt inslag.

– Det är fjärde året som vi är här, säger Solrunn Kistelfjord. Det är en sådan mysig spelmansstämma och vi träffar så mycket trevligt folk.

På plats fanns också Östersunds folkdanslag som hade dansskola för dem som ville lära sig dansa polska. I Sverige finns ett drygt hundratal polskevarianter upptecknade och har man tillägnat sig minst tre av dem kan man få Polskemärket som tillkommit för att föra våra danstraditioner vidare.

Stämman blev också något av ett jubileum för Dorotea spelmanslag som i år fyller 35 år.

En av dem som var med från början är Eva Söderström, som spelar nyckelharpa.

– Från början var vi 35 men nu är det bara sju kvar, säger hon. Av dem är det fyra som bor på orten. Det är synd. Men jag är glad för skrammelorkestern, man kan ju hoppas på en återväxt.

Hon syftar på barnaktiviteten på stämman där barnen fick bygga sina egna instrument och sedan framträda på scenen. Här fanns det egentillverkade trummor och rytminstrument i form av kapsyler som skramlade, fastsatta på träpinnar.

I varje vrå av hotellet förekom det skrubbspel, vinterns variant på sommarens buskspel och innan det blev tid för grillbuffé och dans var det dags för dansarna att visa vad de lärt sig.

– Det har aldrig tidigare varit så mycket folk och det är vi naturligtvisa glada över, säger Per-Anders Persson. Nästa arrangemang är spelmansstämman i Lajksjö i början av juni.

”Handlar om att kraftsamla”

SORSELE Sorselebon Leopold Sjöström har varit med sedan första början med arbetet att göra Vindelälven till ett biosfärområde. Redan 2005 började arbetet att få med älven på...

Familjedag med drag

LYCKSELE I lördags anordnades en familjedag i Lycksele för tredje gången i ordningen. De många aktiviteterna lockade cirka 200 personer.

Konstled fick konstverk

DOROTEA Förra veckan invigdes konstverket "En god natts sömn" på konstleden i Borgafjäll, tillsammans med två restaurerade kåtor. Projektet är en avknoppning från...