Onsdag 27 maj 2020

Lokaltidningen

Tidlös spelglädje i Dorotea

På trettondagsaftonen var hela Dorotea hotell fylld av musik och dans. Då genomfördes Dorotea spelmansstämma som i år slog besöksrekord.
– Det är 90 spelmän från hela landet och även från Norge, sade en av arrangörerna, Per-Anders Persson.

Dorotea · Published jan 11, 2019 at 12:15

Redan innan stämman tog sin officiella invigning möttes besökarna av musiken som strömmade ut från hotellet. Många hade kommit redan dagen innan och skrubbspelet var i full gång.

Stämman inleddes med allspel under ledning av Ingegerd Sandgren och som första låt spelades Gånglåt från Dorotea. Därefter blev det scenframträdanden av olika spelmanslag, bland annat ett med norskt inslag.

– Det är fjärde året som vi är här, säger Solrunn Kistelfjord. Det är en sådan mysig spelmansstämma och vi träffar så mycket trevligt folk.

På plats fanns också Östersunds folkdanslag som hade dansskola för dem som ville lära sig dansa polska. I Sverige finns ett drygt hundratal polskevarianter upptecknade och har man tillägnat sig minst tre av dem kan man få Polskemärket som tillkommit för att föra våra danstraditioner vidare.

Stämman blev också något av ett jubileum för Dorotea spelmanslag som i år fyller 35 år.

En av dem som var med från början är Eva Söderström, som spelar nyckelharpa.

– Från början var vi 35 men nu är det bara sju kvar, säger hon. Av dem är det fyra som bor på orten. Det är synd. Men jag är glad för skrammelorkestern, man kan ju hoppas på en återväxt.

Hon syftar på barnaktiviteten på stämman där barnen fick bygga sina egna instrument och sedan framträda på scenen. Här fanns det egentillverkade trummor och rytminstrument i form av kapsyler som skramlade, fastsatta på träpinnar.

I varje vrå av hotellet förekom det skrubbspel, vinterns variant på sommarens buskspel och innan det blev tid för grillbuffé och dans var det dags för dansarna att visa vad de lärt sig.

– Det har aldrig tidigare varit så mycket folk och det är vi naturligtvisa glada över, säger Per-Anders Persson. Nästa arrangemang är spelmansstämman i Lajksjö i början av juni.

Sen vår drabbar renkalvar

AMMARNÄS Kyla och mycket snö i fjällen kan i värsta fall innebära att upp emot hälften av renkalvarna som nu föds inte överlever till sommaren. – Vajorna har börjat föda sina...

"Hela agerandet är fruktansvärt"

SORSELE Hovrättens dom i förra veckan ser ut att bli sista ordet i konflikten om ersättning för fjällnära skog som inte får avverkas. – Jag skulle bli förvånad om domen...

Byggnad totalförstörd av brand

LYCKSELE På kort tid har flera bränder ägt rum i Lycksele av olika storlek. Tannens skidstadion drabbades natten mot måndag av en brand som totalförstörde en byggnad. Nu vädjar...

Satsar på fler vikarier med ny webbutbildning

ÅSELE I coronatider satsas det extra mycket på vård och omsorg. Åseles äldre- och funktionshinderomsorg har tillsammans med Lärcentrum i Åsele anordnat infoträffar där de...

Erica hjälper Lokaltidningens läsare

UMEÅ Erica Lundholm är Lokaltidningens nya ansikte utåt som prenumerations- och kundtjänstansvarig. – Jag tycker att våra lokala nyhetstidningar är viktiga inslag i en fungerande...