Torsdag 24 september 2020

Lokaltidningen

Slitstark trotjänare fyller 58

Anna Engström och hennes familj har alltid haft ett stort bilintresse.
– Jag köpte min första yankeebil när jag var 18 och sedan dess har det blivit många genom åren.
Pärlan i samlingen är en vit Cadillac Coupe de Ville, en bil som har 58 år på nacken men som spinner som en katt.

DOROTEA · Published jul 26, 2020 at 06:15

Vi möts vid Anders Engströms bil- och husvagnsservice i Dorotea. Anna Engström har semester från sitt jobb på Ivars bilar i Hoting och därför hjälper hon sin man med lite kontorsgöromål på firman.

– Bilar det är vårt liv. Hela familjen är intresserad och det blir något av en livsstil. Det började väl med att gubben var intresserad och då hängde jag på. Vi har också två barn som är lika tokiga och det blir mycket bilsnack i familjen och många som träffar oss tycker nog att vi är lite tråkiga, säger hon och skrattar.

Den vita Cadillacen är den bil som Anna sätter främst. Hon har även en nyare pärla men den har inte lika intressant historia. Hennes man håller också på att renovera en gammal yankeebil, som förmodligen blir körklar nästa sommar.

Annas bil är importerad från USA. Den ursprungliga ägaren var en man som vårdade den ömt i över 40 år.

– Han köpte den som ny år 1962 som en 40-årspresent till sig själv. Han såg till att den alltid fick stå i ett garage och det är nog därför som den har hållit så bra genom åren.

Till Sverige kom bilen genom en man som reste runt i USA och upptäckte bilen hos den man som nu blivt över 80 år och som ville sälja den. USA-resenären importerade bilen till Sverige år 2005 och i Annas ägo kom den år 2009.

– Han använde den inte så mycket eftersom han hade många andra bilar och därför sålde han den. År 2009 köpte jag den och jag är således den tredje ägaren. Jag har all dokumentation om bilen från 1962 och det känns stort att ha hela bilens historia.

Det unika med Cadillacen är att den är helt orörd. Det enda Anna har bytt är fälgarna och navkapslarna.

– Den är i originalskick, den har aldrig renoverats eller lackats om, som de flesta andra gamla bilar. Det hör man också när man kör, den går distinkt och bra. På dessa år har den bara gått 13 000 mil och själv kör jag inte så mycket.

Anna Engström använder den bara på sommaren.

– Då åker vi mest på bilträffar och gör utflykter. I år har det tyvärr inte blivit några bilträffar på grund av pendemin men är det fint väder så tar vi oss en tur och åker och käkar någonstans.

Vi sätter oss i bilen och tar en tur runt Dorotea. Motorn spinner och komforten är alldeles utmärkt, det finns plats. Det finns inga bilbälten, även om bilen är välutrustad.

–  Det finns både AC och elhissar, och det är rätt bra för en bil som är så gammal och även om det är lag på att man ska ha bilbälten så är bilar äldre än 1967 undantagna.

Bland många kvinnor med intresse för gamla bilar finns också ett intresse för rockabilly-kulturen.

– Jag klär mig inte i prickiga 50-talskläder men jag älskar musiken därifrån.

Vi avslutar bilturen och Anna parkerar vid firman. Här står också flera gamla bilar.

– Det som är så kul är gemenskapen bland oss bilägare och speciellt roligt är att i Dorotea är det så många tjejer som är intresserade.

År 2009 köpte jag den och jag är således den tredje ägaren.

Min sommarpärla

  • Märke: Cadillac Coupe de Ville
  • Årsmodell: 1962
  • Tillverkad: I USA
  • Inköpt: År 2012
  • Nackdelar: Man ger sig inte gärna in i ett parkeringshus
  • Fördelar: Den är så skön att köra och jag vill aldrig skiljas från den
  • Används: På sommaren gör vi utflykter. På vintern får den stå
  • Ägare: Anna Engström

Få satsingar i budgeten gynnar glesbygden

SORSELE Regeringens höstbudget som presenterades i måndags gav inga stora extra anslag till glesbygden. Istället handlade den rekordstora budgeten med reformer på 200 miljarder...

Förhandlingar på Rottne har inletts

STORUMAN Mer än hälften av personalstyrkan på 56 personer har varslats om uppsägning vid Rottne SMV:s produktionsenhet i Forsvik utanför Storuman. Företagsledningen vill säga upp...

Attini tar över Hotell Lappland

LYCKSELE Patrik Attini, som äger Hotell Södra berget i Sundsvall, är ny ägare av Hotell Lappland.

Hållbarhet i Saxnäs

SAXNÄS Förra veckan var det fokus på hållbarhet i hela landet. En rad arrangemang på temat genomfördes i Lokaltidningens område. I Saxnäs uppmärksammades allemansrätten och...

VIDEO: Här fångas fyra björnar på film

Tallsjö Under älgjaktens första vecka i Tallsjö fick några av jägarna uppleva någonting spektakulärt. I ungefär en halvtimme kunde de beskåda en björnhona med tre ungar.

Nya villainbrott i inlandet

INLANDET I augusti anmäldes ungefär 50 villainbrott i Västerbottens län och på senare tid har inbrottsvågen avstannat. Nu verkar inbrotten fortsätta igen och senast i helgen...
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport