Fredag 30 juli 2021

Lokaltidningen

Polarvagnen i Dorotea går bra

Det går uppåt för Polarvagnen i Dorotea.
– Vi har ökat vår omsättning med 65 procent det senaste åren, berättar ekonomichefen Roland Lifh.

DOROTEA · Published sep 19, 2018 at 01:15

Polarvagnen i Dorotea, som nästa år fyller 55 år, söker nu nya medarbetare. De söker en platschef, en chefskonstruktör och en konstruktör.

– Vi har en stark orderingång och en del pensionsavgångar och därför behöver vi nyanställa, säger Roland Lifh.

Företaget Polarvagnen startade 1964 i Junsele, där man höll till innan företaget flyttade till nya lokaler i Dorotea 1968. I dag är man drygt 80 anställda vid fabriken.

– Det går bra för Polarvagnen, säger marknadsassisten Kiki Mårtensson, som jobbat länge inom företaget och som sett både med- och motgångar.

Vid Noliamässan i Piteå och på Elmiamässan i Jönköping, Nordens största mässa för campingliv, presenterades 2019 års modell av Polarvagnen.

– Den fick jättebra mottagande, säger Kiki Mårtensson, våra husvagnar är byggda för ett kallare klimat och det uppskattas av många.

Förutom fokuset på åretrunt-komfort vill SoliferPolar gärna ligga i teknisk framkant och vara tidigt ute med ett avancerat styrsystem. I dag finns också en app som husvagnsägaren kan styra saker i vagnen med.

Husvagnarna tillverkas i huvudsak vid fabriken i Dorotea, som i dag har cirka 80 anställda. Polarvagnen är ett viktigt företag i Dorotea, som bidrar med arbetstillfällen på en liten ort. I snitt lämnar två husvagnar per dag fabriken i Dorotea.

Här tillverkas vagnarna efter beställning och företaget har således inget lager.

– Vi hade en dipp för några år sedan då företaget var tvingade att säga upp folk. Men nu har vi gått från 50 anställda till drygt 80 anställda på tre år och det är ju positivt för hela bygden, säger Roland Lifh. Polarvagnen skapar inte bara arbetstillfällen i fabriken. Vi ger ju också jobb till underleverantörer och vi försöker att handla så mycket som möjligt lokalt.

Polarvagnen i Dorotea tillverkar inte längre några husbilar men har nu ett samarbete med ett företag i Tyskland som tillverkar husbilar som sedan Solifer-Polar säljer i Sverige.

– I Dorotea gör vi det som vi är bäst på och det är husvagnar, säger Roland Lifh.

Våra husvagnar är byggda för ett kallare klimat och det
uppskattas av många.

SoliferPolar

  • Polarvagnen startade 1964 i Junsele.
  • 1968 stod fabriken klar i Dorotea. 
  • Solifer är från början finskt, tillverkas i Tyskland men säljs inte i Sverige. Polarvagnens huvudmarknad är Sverige, Norge och Danmark. 
  • Polarvagnens kända maskot isbjörnen togs fram på 60-talet i en intern tävling på företaget. 
  • Polarvagnen var en stor sponsor till den svenska Formel 1-stjärnan Ronnie Peterson.
  • Företaget sponsrade även hockeylandslaget och isbjörnen prydde landslagströjorna mellan 1977-1981. 
     
Fler nyheter från Dorotea och södra Lappland

Doroteaprofil har avlidit

DOROTEA Doroteaentreprenören Yvonne Lövbrand har avlidit efter en tids sjukdom. Hennes högsta önskan var att starta ett stort exploateringsprojekt i Borgafjäll, en önskan som...
Lokaltidningen rekommenderar

Hot om ett omfattande byggstopp

LÄNET Mark- och miljööverdomstolens beslut om att inte tillåta fortsatt brytning av kalksten i Slite på Gotland kan innebära byggstopp redan i november. 200 000 till 400 000 jobb...

Allt större brist på byggmaterial

HEMAVAN Samtidigt som priset på byggmaterial rusar i höjden blir det allt svårare för byggvaruhandeln att kunna leverera virke och material till byggföretag och privatpersoner. –...

”En känsla av glädje”

DOROTEA Thommy Persson deltog i uppstarten av Naturnära jobb i Dorotea kommun. Till hösten, när projektet slutförs, tar han även avsked från yrkeslivet, och påbörjar pensionen.
Läs om
Min sommarpärla
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar