Söndag 31 maj 2020

Lokaltidningen

Ny ägare till anrik butik

I somras firade Wiks butik i Lajksjö 100 år. Nu har Ulla-Britta Wik lämnat över till nästa generation då hennes svärdotter Lovisa Berg har tagit över affären.
– Det känns väldigt bra att kunna ta över och fortsätta att driva handeln, säger hon.

Lajksjö · Published maj 9, 2020 at 06:15

Det är valborgsmässoafton och det är full fart i affären i Lajksjö. Dagen efter sker ägarbytet och då är det kampanjer och festligheter i butiken.

Lanthandeln i Lajksjö startades av Ulla-Britta Wiks morfar och sedan tog hennes föräldrar över innan Ulla-Britta och hennes bror tog vid 1976.

Nu är det dags för en ny generation att ta över.

– Även om jag inte är dotter så kan man säga att butiken stannar i famijen eftersom jag är Ulla-Brittas svärdotter, säger Lovisa Berg.

Affären är en mötesplats i byn. Den här dagen fanns Lajksjö intresseförening på plats och sålde hämtpalt.

– Det här gått över förväntan, säger Alexander Hallin. Vi har nog sålt uppemot 80 paltar. Det är kornmjölspalt med fläsk.

Anledningen till paltförsäljningen är att försöka få in lite pengar till föreningen och ge valborg en festlig stämning så här i pandemitider.

– Vi brukar fira valborgsmässoafton i Folkets hus och ha paltservering men i år blir det inget firande så vi gör så här i stället, säger Sören Hallin. Vi måste också få in lite pengar till föreningen eftersom alla våra arrangemang är inställda. Alla motionsdanser och också spelmansstämman i sommar, som brukar dra väldigt mycket folk.

Håkan Wikström har köpt de sista paltarna.

– Ett bra initiativ från intresseföreningen.

Tuff tid för SoliferPolar

DOROTEA Företaget SoliferPolar i Dorotea har påverkats av pandemin men ännu så länge är produktionen i gång med full styrka. – Man kan säga att vi har fyra stora utmaningar,...

Väntar på besked om pengar till konstgräs

STORUMAN Nästa vecka hoppas Storumans IK på besked om Allmänna arvsfonden godkänner ansökan om stöd till att anlägga en ny konstgräsplan på Storhälla. – Konstgräsplanen kommer...

”Vi har haft ett stabilt läge”

LYCKSELE Samtliga avdelningar på Lycksele lasarett har tilltagit rutiner och handlingsplaner för att anpassa lasarettet till rådande pandemi. Nya lösningar i samarbete med...

Bäverforskning i länet

Länet Förekommer trikiner i svenska bäver- stammen? Det är frågan för ett examensarbete vid SLU där svenska jägarkåren kan bidra med forskningsunderlag.

Långsam älg-tv fascinerar folket

KULLBERG ”Den stora älgvandringen”, som nyligen avslutades, fick tittarna att flockas framför tv:n. Det lockar även till mängder av frågor och funderingar kring älgar, frågor som...