Måndag 20 maj 2019

Lokaltidningen

Nicke Grahn är nominerad som ny partiledare för Liberalerna. Foto: KRISTINA SANDIN

Nicke Grahn kan bli ny L-ledare

Nicke Grahn, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Dorotea, samt krönikör i Lokaltidningen, är nominerad som ny partiledare för Liberalerna.
– Självklart ställer jag upp, säger han, och betonar att han vill driva glesbygds- och miljöfrågor.

DOROTEA · Published mar 15, 2019 at 10:40

Sedan Jan Björklund aviserade sin avgång pågår diskussionen om hans efterträdare, som ska utses troligen till sommaren. En som nu är nominerad och intresserad av jobbet är Doroteas kommunalråd, Nicke Grahn.

”Han är en klockren social-liberal ideologiker, har framtidstro för partiets roll i samhällsutvecklingen och vill se en utveckling av svensk politik som gynnar även landsbygden”, skriver Cecilia Festin Stenlund ordförande för Liberalerna i Malå, som nominerade Nicke Grahn till partiledarposten vid sitt årsmöte på torsdagkvällen.

Nicke Grahn, som var med på mötet som talare, ställer upp. Och han vill styra Liberalerna i en riktning som är mer glesbygds- och miljövänlig.

– Det behövs en politik för hela landet. Det gäller inte bara Liberalerna, det gäller alla partier, säger han till Lokaltidningen.

Kan du vara lite mer konkret?

– Det handlar om vägar, järnvägar, infrastruktur över huvud taget. Men det handlar kanske framför allt om att glesbygden i Sverige inte ens är med i diskussionen. Det är ju här lösningarna finns, framhåller han.

– Här finns gott om folk, billiga bostäder och en möjlighet att utforma livet som man vill ha det. Men vi syns inte när politker i Stockholm ska fatta beslut.

Han säger att han står för klassisk liberalism, och den definierar han så här:

– Frihet för individen, men stöd till de som har det sämst. Möjlighet att utforma sitt eget liv, med hänsyn till andra.

Han säger att hans inställning är välkänd i partiet.

– De som stödjer mina tankar finns på öar, i fjällen, i skogsbygderna. Från Gotland, Orust och Skånes landsbygd till Västerbotten och Norrbotten. Jag har inget stöd hos skuldfria miljonärer i Stockholms innerstad...

Hur ska du bedriva din kampanj?

– Mest digitalt. Men det är klart, bjuder någon in mig till möten så åker jag, jag har inga problem med avstånd. Och jag är inte buskablyg!

Hur känns det att vara nominerad?

– Kul och hedrande. Jag hoppas också att min nominering kan inspirera andra politiker, även i andra partier, som kommer från landsbygden att kliva fram.

– Och blir jag inte vald kan jag i alla fall sitta där när jag är 85 år och tänka tillbaka på tiden då jag faktiskt var med i diskussionen om att bli partiledare. Det är inte så illa!

Fråga

Vill du se Nicke Grahn som partiledare för Liberalerna?

  • Ja
  • Nej

Dags för manifestation för Inlandsupproret

Inlandet På lördag är det dags för Inlandsupprorets första manifestation. I lokaltidningens spridningsområdet blir det i Vilhelmina, Lycksele, Åsele och Sorsele.

Åsele kommun i topp tio

ÅSELE I en jämförande skolundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort om kommunernas satsningar och resultat i grundskolan hamnar Åsele i topp tio. För Lycksele ser det sämre ut.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk.

Kommuner går ihop för att lösa problemet

Länet Flera kommuner i Västerbottens inland diskuterar nu ett samarbete för att lösa bristen på familjehem.