Måndag 25 maj 2020

Lokaltidningen

Musiken för dem samman

I Dorotea pågår ett musikprojekt som ska få fler att musicera. Fem killar under ledning av Björn Uglem ska ha sitt första framträdande på lördag i Medborgarhuset.
– Det känns både spännande och lite nervöst, säger Valter Lindberg, som spelar mungiga.

Dorotea · Published nov 29, 2019 at 15:15

Bakom projektet står systrarna Gun-Britt Johansson och Agneta Backlund, specialpedagog och musiklärare.

– Vi sökte och fick pengar från Kulturrådet för att starta det här projektet och så tog vi kontakt med Björn Uglem, som hade jobbat med liknande projekt tidgare, säger Agneta Backlund. Vi ville utöka musikskolan och göra den tillgänglig för många fler.

Musikgruppen Heart-mix har spelat tillsammans sedan september och redan är bröderna Valter och Max Lindberg några fenor på mungiga.

– De har lärt sig att få fram ljud som jag aldrig har fått fram trots att jag spelat mungiga i nästan hela mitt liv, säger Björn Uglem.

Heart-mix består av fem killar som alla har någon slags funktionsnedsättning, plus Björn Uglem. Instrumenten är mungiga och trummor.

– Det är de mest ursprungliga instrumenten, säger Björn Uglem. Och så kompletterar vi med lite strupsång. Musiken är grundläggande för all intellektuell utveckling och de här pojkarna har verkligen gjort framsteg.

En central del i gruppens verksamhet är trumman, som de själva har gjort. Trumskinnet är prytt med ett hjärta och alla medlemmarna har ritat bilder på skinnet, som berättar om deras tankar.

– Det var Valter som kom på namnet Heart-mix. Han sade att alla vi är så olika men tillsammans kan vi göra något bra, säger Björn Uglem. Trumman står för allt det vi är och känner. Gemenskap, glädje och kärlek. När man slår på trumman slår också trummans hjärta.

Pappa Sten Lindberg är med och lyssnar och han tycker att pojkarna har förändrats sedan musikprojektet drog i gång.

– De är mycket lugnare nu och de längtar till musiken. Det här är en jätteviktig aktivitet för dem.

– Musiken är oerhört viktig som komplement till all stress som finns i skolan i dag, säger Björn Uglem.

På lördag är det dags för deras första konsert och den hålls i Medborgarhuset i Dorotea. Dirigent är Ran Svanlund och det utlovas en trolsk konsert med vinden som drar över fjället, korpen som kraxar och så tonerna från trummor och mungigor.

Det finns något ursprungligt i Heart-mix musik.

Vi ville utöka musikskolan och göra den tillgänglig för många fler.

Mungiga

  • Mungiga eller munharpa är ett instrument där tonen frambringas genom att man knäpper på en fjädrande ståltunga som är fastsatt på en ram. Instrumentet hålls intill munnen mot tänderna (eller mot läpparna för att undvika skador på tänder) där munnen fungerar som resonator. Mungigor tillverkas numera oftast av stål men tillverkas fortfarande i andra delar av världen av andra material.

Källa: Wikipedia

Sen vår drabbar renkalvar

AMMARNÄS Kyla och mycket snö i fjällen kan i värsta fall innebära att upp emot hälften av renkalvarna som nu föds inte överlever till sommaren. – Vajorna har börjat föda sina...

"Hela agerandet är fruktansvärt"

SORSELE Hovrättens dom i förra veckan ser ut att bli sista ordet i konflikten om ersättning för fjällnära skog som inte får avverkas. – Jag skulle bli förvånad om domen...

Konsten att timra hus

VILHELMINA Det finns ett stort intresse för att lära sig den urgamla konsten att timra. Meborgarskolan i Vilhelmina ordnar i sommar ett antal kurser i den ädla konsten....

Satsar på fler vikarier med ny webbutbildning

ÅSELE I coronatider satsas det extra mycket på vård och omsorg. Åseles äldre- och funktionshinderomsorg har tillsammans med Lärcentrum i Åsele anordnat infoträffar där de...