Lördag 15 augusti 2020

Lokaltidningen

Med hjärtat på det rätta stället

Förra veckan bjöd musikgruppen Heartmix på en konsert för boende och personal på äldreboendet Bergvattengården i Dorotea. Det blev en slags examen för de åtta barnen som ingår i gruppen, under ledning av Björn Uglem.

Dorotea · Published jun 7, 2020 at 06:15

Gruppen Heartmix bildades i höstas genom ett stöd från Kulturrådet och bestod då av fem killar, som alla har någon slags funktionsnedsättning.

Sedan dess har det tillkommit tre nya gruppmedlemmar och nu har de även fått med en tjej, Aili Pettersson.

Instrumenten är mungiga och trummor som kompletteras med strupsång. I tisdags var det dags för en utomhuskonsert för de boende och personalen på Bergvattengården i Dorotea.

– Det blir som en avslutning på terminen, säger Björn Uglem. Det har varit en speciell vår i pandemitider som gjort att vi inte har kunnat träffas så mycket.

Barnen har gjort stora framsteg under den tid som de har spelat tillsammans. De har blivit fenor på mungiga och hittat ljud som inte ens Björn Uglem kan framföra. En av de nya medlemmarna, Joel Hansson, spelar på en vietnamesisk mungiga.

– Musiken har betytt mycket för dem och de har blivit modigare och mer självsäkra. Det vittnar föräldrarna om och de är ytterst delaktiga i vårt arbete, säger Björn Uglem.

– Alla har vi våra styrkor och det gäller att ta fram dem även om man kanske inte är som alla andra.

Här kommer Aili Pettersson in och hon har bestämda åsikter.

– Det finns de som vill sätta in oss i en box och tala om för oss hur vi ska vara, men då blir vi olyckliga. Får vi vara fria utanför boxen, då är vi lyckliga, säger hon.

Levis Edström och hans mamma Jenny Edström har åkt ner ända från Risbäck för konserten.

– Han är med när barnen från Risbäck åker till Strandskolan i Dorotea en gång i veckan men nu i vår har det inte gått på grund av coronakrisen. Därför är det jättekul att de äntligen får spela tillsammans.

Jenny Edström har också gjort gruppens logotype som är två hjärtan med händer som knäpps ihop.

En stund innan konserten samlas gruppen utanför Bergvattengården. I dag är också en radioreporter på besök och Joel Hansson blir intervjuad.

– Det var spännande och lite pirrigt. Men jag skulle gärna ha velat hälsa till någon, säger han.

Utanför Bergvattengården och uppe på balkongerna börjar publiken samlas.

– Det här är Heartmix och vi har hjärtat på rätta stället, säger Aili Pettersson, när hon presenterar gruppen. Det innebär att vi ska vara snälla och respektera alla, hur de än ser ut och vem det än är.

Sedan drar musiken i gång och den första låten heter Fjälltundran, sedan följer ett stycke om rymden innan Heartmix gånglåt spelas.

– De här låtarna fanns inte tidigare utan gruppen har skapat dem själva, säger Björn Uglem.

Konserten avslutas med att alla sjunger Idas sommarvisa och sedan blir det diplomutdelning och fika.

Det finns de som vill sätta in oss i en box och tala om för oss hur vi ska vara, men då blir vi olyckliga.

Sommarjobbare på Kullerbacken i Dorotea

Dorotea Trots alla inställda arrangemang har hembygdsområdet Kullerbacken i Dorotea sommaröppet. Här har Doroteaungdomar fått sommarjobb och sköter serveringen och berättar om...

Elfiske i Dorotea och Vilhelmina

Inlandet Nu startar elfisket i bäckar och vattendrag i Västerbottens län och pågår från juli till september. I inlandet handlar det framför allt om strömmande vatten i Dorotea...
Min sommarpärla

Märke: Cadillac Coupe de Ville

Årsmodell: 1962.

Tillverkad i: USA.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport